Avertizare: Până în 2035, jumătate din recifele de corali din lume se confruntă cu o ameninţare majoră din cauza schimbărilor climatice şi ar putea dispărea

  • În doar 13 ani, jumătate din recifele de corali din lume s-ar putea confrunta permanent cu „condiţii inadecvate” dacă schimbările climatice continuă în acelaşi ritm, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hawaii.
  • Asta în cel mai pesimist scenariu.
  • Aceste condiţii ar putea duce probabil la moartea recifurilor de corali şi ar putea ameninţa viaţa marină din cauza întreruperii lanţului trofic, avertizează cercetătorii.
153 afișări
Imaginea articolului Avertizare: Până în 2035, jumătate din recifele de corali din lume se confruntă cu o ameninţare majoră din cauza schimbărilor climatice şi ar putea dispărea
„În timp ce impactul negativ al schimbărilor climatice asupra recifelor de corali este bine cunoscut, studiul arată că situaţia de fapt este de fapt mai rea decât se anticipa din cauza factorilor complexi de „stres” din mediu”, a declarat autorul principal Renee O. Setter.
 
Factorii de stres din mediul înconjurător pe care cercetătorii i-au identificat din anii 1.950 până în 2.100 includ temperatura la suprafaţa mării, acidificarea oceanelor, furtunile tropicale, utilizarea terenurilor şi populaţia umană.
 
De asemenea, studiul arată că, până în 2.055, 99% din recifele de corali din lume ar putea fi ameninţate de cel puţin un factor de stres de mediu, iar doi sau mai mulţi factori de stres ar putea afecta 93% din recife până în 2.100.
 
„Ştim că coralii sunt vulnerabili la creşterea temperaturilor de la suprafaţa mării şi la valurile de căldură marină provocate de schimbările climatice”, a declarat coautorul Erik Franklin, profesor asociat de cercetare la Institutul de Biologie Marină din Hawaii din cadrul Şcolii de Ştiinţe şi Tehnologie Oceanică şi a Pământului din UH-Manoa.
 
„Dar este important să includem impactul antropogen complet (schimbarea mediului cauzată sau influenţată de activitatea umană) pentru a avea o idee mai bună despre riscurile globale la care sunt expuse aceste ecosisteme”, mai spune Franklin.
 
Cercetătorii fac un pas în plus pentru a identifica ce specii pot fi mai expuse sau mai puţin expuse riscului de a fi afectate de factorii de stres , studiind modul în care schimbările climatice pot afecta o specie de corali individuală.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici