AVIZ NEGATIV de la Consiliul Economic şi Social pentru modificările la Codul Fiscal anunţate de Guvern

Consiliul Economic şi Social, format din sindicate, patronate şi societatea civilă, a avizat negativ modificărilor propuse de Guvern privind Codul Fiscal, sindicaliştii subliniind că, deşi acest aviz este consultativ, el ar trebui să tragă un semnal de alarmă guvernanţilor.

1853 afișări
Imaginea articolului AVIZ NEGATIV de la Consiliul Economic şi Social pentru modificările la Codul Fiscal anunţate de Guvern

AVIZ NEGATIV de la Consiliul Economic şi Social pentru modificările propuse de Guvern la Codul Fiscal

Consiliul Economic şi Social (CES) este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României.

„Nu suntem de acord cu tot ce înseamnă acel pachet legislativ din Codul Fiscal şi, în mod special, cu transferul de contribuţii, pentru că acolo e toată povestea de fapt - transferul de contribuţii de la angajator la angajat. Am înaintat nu unul, ci sute de memorii, dar nu contează pentru că ei nu vor să renunţe la acel transfer de contribuţii pentru simplul motiv că nu pot să aplice legea salarizării. Practic, transferul de contribuţii anulează majorările salariale din sistemul public. Poliţiştii nu au dreptul la grevă, ci la acţiuni de pichetare, miting. Cei din privat pot declanşa greve”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi membru al CES, Dumitru Coarnă.

Coarnă a precizat că sunt luate în calcul şi mai multe acţiuni de protest.

„Luăm în calcul în mod serios aceste activităţi de protest pentru că lucrurile sunt într-o altă logică”, a subliniat sursa citată.

Şi liderii Blocului Naţional Sindical (BNS) critică măsurile fiscale ale Guvernului.

„Avizul negativ al CES-ului, chiar dacă este unul consultativ, ar trebui să tragă un semnal de alarmă guvernanţilor. Organizaţii naţionale sindicale repezentative, organizaţii şi structuri asociative, cât şi ale capitalului din România au transmis către Guvern, un răspuns ferm cu privire la intenţia sa de a modifica Codul Fiscal. Oamenii nu înţeleg ce raţiuni stau la baza acestui gest, care va bulversa mediul economic şi relaţiile de muncă din România. Normal ar fi ca reprezentanţii Guvernului să se întrebe dacă reprezentanţii legitimi ai salariaţilor, care vor fi loviţi în mod direct, cât şi reprezentanţii mediului de afaceri, spun că nu sunt de acord, ei pentru cine guvernează?”, a spus, pentru MEDIAFAX, preşedintele Blocul Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Într-un comunicat de presă remis vineri, şi C onfederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” susţine decizia colegilor din federaţiile sindicale membre, dar şi a celor din celelate confederaţii, de a începe procedurile pentru declanşarea grevei generale, în urma măsurile anunţate de guvernanţi.

„O grevă generală este sancţiunea firească ce trebuie aplicată politicienilor aflaţi la guvernare care impun şi insistă cu o agendă de măsuri fiscale în contradicţie cu angajamentele pe care şi le-au asumat faţă de lucrători, respinse deopotrivă de reprezentanţii lucrătorilor şi ai angajatorilor. (...) Soluţia nu o reprezintă distrugerea unui întreg model social, funcţional în toate ţările europene şi în toate ţările civilizate ale lumii care au un sistem de securitate. Nu este necesar să modificăm o întreagă realitate socială pentru a se potrivi cu o anumită ambitie a unui ministru, ci invers, actul de guvernare trebuie calibrat la nevoile societăţii”, potrivit reprezentanţilor „Cartel Alfa”.

Propunerile Guvernului de modificare a Codului fiscal au fost criticate, încă de la început, de liderii de sindicat, mai ales pentru că se doreşte transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Membrii Guvernului ar fi urmat să se reunească în şedinţă, vineri, la ora 14.00, pentru a lua în discuţie setul de măsuri fiscale anunţate de către ministrul Ionuţ Mişa, în contextul în care patronatele şi preşedintele Klaus Iohannis şi-au anunţat dezacordul faţă de aceste măsuri.

Dezbaterile au fost, însă, amânate pentru ziua de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici