AVIZ negativ de la CSM pentru legile lui Toader | Cristina Tarcea: Nu am votat politic în plenul CSM. Sunt patru puncte nevralgice la Legile justiţiei

Preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat că, în plenul CSM de joi, a acordat un aviz pozitiv cu observaţii, în cadrul căruia s-a atras atenţia asupra a patru „puncte nevralgice” la pachetul de Legi ale justiţiei, precizând că votul său nu a fost unul politic.

658 afișări
Imaginea articolului AVIZ negativ de la CSM pentru legile lui Toader | Cristina Tarcea: Nu am votat politic în plenul CSM. Sunt patru puncte nevralgice la Legile justiţiei

AVIZ negativ de la CSM pentru legile lui Toader | Cristina Tarcea: Nu am votat politic în plenul CSM. Sunt patru puncte nevralgice la Legile justiţiei

„Am fi atras atenţia tuturor, prin avizul cu observaţii, asupra punctelor pe care noi le considerăm nevralgice. Este vorba despre trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei - noi doream să subliniem faptul că nu suntem de acrod cu această soluţie. Mai este vorba de răspunderea magistraţilor - doream să atragem atenţia asupra faptului că nu respingem o modificare a acestei dispoziţii legale, dar ea se impune nuanţată faţă de propunerea ministrului Justiţiei. Este vorba, desigur, de problema numirii procurorilor-şefi din cadrul parchetelor. Şi cea de-a patra problemă era a vârstei la care se poate admite la INM”, a declarat preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea.

Magistratul a mai subliniat că nu comentează faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lipsit de la dezbaterea privind proiectul de legi pe care el însuşi le-a propus.

„Nu ştiu ce să spun. Dânsul spunea că avea nişte date anterioare, nişte informaţii anterioare cu privire la ceea ce s-ar putea petrece astăzi în cadrul CSM. Eu, sinceră să fiu, nu am avut aceste date, am venit absolut inocentă şi de bună credinţă la şedinşa CSM de astăzi (joi- n.red.). Este o opţiune pe care eu nu o comentez”, a mai spus Cristina Tarcea.

Referitor la comentariile potrivit cărora avizul pozitiv ar fi fost rezultatul unui joc politic, preşedintele ICCJ a explicat că votul său nu a fost unul politic şi că îşi doreşte ca orice demers din partea instituţiei pe care o conduce să fie independent politic.

„Din păcate, în ziua de astăzi, în România, totul se speculează politic. Mă feresc ca nimic din ceea ce porneşte de la ICCJ să nu fie interpretat politic, pentru că mi-am impus ca unul dintre obiectivele mandatului meu să nu se facă politică în ICCJ. Asta, nu că s-ar fi făcut înainte. Nu a fost un vot politic, a fost un vot de bună credinţă, în care noi am crezut şi în care am dorit să subliniem faptul că există probleme în acel proiect”, a declarat Cristina Tarcea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la 8.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici