Avocat: Banii primiţi de Petcu de la Petre Scrieciu, un împrumut acordat în urmă cu două luni

Marius Petcu a luat cei 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, el declarând în faţa procurorilor că aceşti bani reprezentau un împrumut pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri în urmă cu două luni, a spus avocatul liderului sindical, Alice Drăghici.

348 afișări
Imaginea articolului Avocat: Banii primiţi de Petcu de la Petre Scrieciu, un împrumut acordat în urmă cu două luni

Avocat: Banii primiţi de Petcu de la Petre Scrieciu, un împrumut acordat în urmă cu două luni (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Avocatul a declarat, joi noapte, pentru MEDIAFAX, că flagrantul a avut loc în Snagov, în apropierea locului unde urma să fie construit complexul de agrement pentru sindicate.

Petcu le-a mai spus anchetatorilor că îl cunoaşte pe Petre Scrieciu de mai mulţi ani şi că joi, când procurorii au organizat flagrantul, omul de afaceri i-a restituit un împrumut pe care liderul de sindicat i l-ar fi acordat în urmă cu două luni, a precizat Alice Drăghici.

Ea nu a putut da numele firmei care ar fi urmat să primească lucrarea de construcţii pentru sindicate cu ajutorul lui Petcu.

Alice Drăghici a mai spus că anchetatorii susţin că au probe video şi audio, pe care însă nu le-au prezentat.

Avocatul a precizat că şi omul de afaceri a fost audiat de procurorii anticorupţie.

Marius Petcu a primit, în 2009-2010, de la directorul unei firme, aproximativ 20.000 de euro lunar, iar în februarie 2011 şi o vilă în Predeal, în valoare de 200.000 de euro, pentru a atribui acestei societăţi contractul pentru construirea Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere Snagov.

Marius Grigore Petcu, preşedintele Federaţiei Sanitas, a fost reţinut, joi noapte, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Contractul are ca obiect executarea obiectivului "Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov", preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, notează procurorii în documentul citat.

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 euro.

"Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mita neplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare", au precizat procurorii anticorupţie.

Marius Petcu a fost prins în flagrant, joi, de procurorii anticorupţie după ce a primit mită de la reprezentantul firmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro, reprezentând tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi au dispus reţinerea lui Petcu pe o perioadă de 24 de ore. Liderul sindical urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Petre Scrieciu a fost asociat în firma Electronics SRL cu Ovidiu Eugen Ciogescu, învinuit în dosarul în care, în urmă cu o zi, a fost arestat primarul comunei vâlcene Boişoara, Petre Popescu.

Ovidiu Eugen Ciogescu a fost trimis în judecată în alte două dosare,pentru infracţiuni de corupţie, fiind judecat în stare de arest preventiv, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ovidiu Eugen Ciogescu a fost trimis în judecată, în ianuarie, de către procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Piteşti, împreună cu şeful Parchetului Tribunalului Vâlcea, Teodor Trancă, suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor.

Potrivit procurorilor, Teodor Trancă, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în perioada anilor 2006 - 2010, a pretins şi primit de la Ovidiu Eugen Ciogescu, administrator al SC Electrovâlcea SRL, bunuri electrocasnice în valoare de 5.215,70 lei, care au fost facturate şi plătite de această societate comercială. De asemenea, în aceeaşi perioadă, mai mulţi angajaţi ai firmei lui Ciogescu au efectuat la locuinţele lui Trancă şi la apartamentul fiicei acestuia lucrări de amenajări interioare şi la instalaţiile electrice şi sanitare, în valoare totală de 14.062,48 lei, fără ca acestea să fie facturate şi plătite.

Trancă ar fi cerut mita pentru a interveni pe lângă procurorii din subordine şi poliţiştii din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea astfel încât Ciogescu, salariaţi şi apropiaţi ai omului de afaceri să primească soluţii favorabile în dosarele în care erau cercetaţi sau în care aveau calitatea de reclamanţi.

Teodor Trancă declara că Ciogescu este un om de afaceri din Vâlcea pe care l-a cunoscut, dar cu care nu are nicio treabă.

"A participat la o licitaţie pentru noul sediu al Parchetului Judeţean din Vâlcea, dar nu a îndeplinit condiţiile şi l-am scos de la licitaţie. Vrea să scape de răspundere şi să-şi înjumătăţească tratamentul judiciar, beneficiază de reduceri de pedeapsă şi «dă în gât», dar să «dea în gât» pe cine trebuie, nu pe cine e nevinovat", mai spunea atunci Teodor Trancă.

Într-un alt dosar, Ovidiu Eugen Ciogescu a fost trimis în judecată, în octombrie 2010, de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA.

Marius Petcu este unul dintre cei mai bogaţi lideri sindicali, el având terenuri în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, o casă de vacanţă în Ilfov şi una de locuit în Capitală, zece conturi şi depozite bancare, dintre care trei în euro - în valoare totală de aproape 59.000 şi restul în lei - de peste 418.000, potrivit declaraţiei sale de avere din 1 noiembrie 2010.

El a notat în declaraţie că a avut un salariu anual de aproape 130.000 de lei în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, aproape 87.000 de lei la CNSLR-Frăţia, 8.700 de lei ca preşedinte al IESS, peste 82.000 de lei ca preşedinte de onoare al OAMMR, peste 14.000 de lei ca membru al consiliului administrativ la Sind Romania şi peste 35.000 de lei ca membru în consiliul administrativ la Realitatea Media.

Petcu a mai avut câştiguri de aproape 150.000 de lei cu două proiecte finanţate din fonduri europene, pentru cele două sindicate pe care le conduce.

Marius Petcu este preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, preşedinte de onoare al Ordinului Asistenţilor Medicali şi al Institutului "Constantin Noica" şi administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucureşti.

Liderul sindical este asociat în societăţile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare şi Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul în Craiova, potrivit declaraţiei sale de interese.

Potrivit Gândul, declaraţia de avere a liderului CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, arată că acesta a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro) în 2009, dintre care 60% realizate din activităţi sindicale. Veniturile acestuia au fost completate de banii primiţi din activitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea - 7%, restul fiind salariile primite prin implicarea acestuia în proiecte europene.

Marius Petcu declara, în noiembrie 2010, pentru Gândul, că nu este deranjat că averea sa a fost făcută publică, ci doar de faptul că publicarea averilor liderilor de sindicat este folosită ca o armă politică.

Întrebat în legătură cu justificarea salariului primit de la CNSLR-Frăţia, Petcu a răspuns că nu el este cel care a stabilit în ce fel să fie remunerat.

"Consider că, atunci când colegii mei au propus această remunerare, au judecat corect cât valorează activitatea pe care o depun, care nu este una de opt ore pe zi, cu semnat de condică, ci este una de 24 de ore din 24, cu şapte zile din şapte", a spus atunci Petcu, pentru "Gândul".

Averea lui Marius Petcu este verificată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

În 16 februarie, Agenţia Naţională de Integritate informa că 15 lideri sindicali sunt vizaţi în verificările sale, printre aceştia fiind Marius Petcu, Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca şi Dumitru Costin.

Petcu declara atunci că Agenţia Naţională de Integritate vizează incitarea membrilor de sindicat, pentru pierderea încrederii, toţi cei verificaţi fiind "contururi clare ale unora nu foarte comozi".

"Ei au vizat mai mult intrarea membrilor noştri de sindicat, pentru a ne pierde credibilitatea în faţa acestora. Eu sunt cu declaraţia la vedere, pot justifica totul, tot ce este în aceste declaraţii reprezintă munca de o viaţă a mea şi a familiei mele", mai spunea Petcu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici