Avocat din Bucureşti, reţinut după ce a cerut şi primit bani cu promisiunea că "rezolvă" dosare penale

Un avocat din Baroul Bucureşti a fost reţinut, miercuri, de procurorii anticorupţie, care îl acuză de două fapte de trafic de influenţă, după ce apărătorul le-a cerut clienţilor săi bani, cu promisiunea că le "rezolvă" unele dosarele penale, anunţă DNA.

364 afișări
Imaginea articolului Avocat din Bucureşti, reţinut după ce a cerut şi primit bani cu promisiunea că "rezolvă" dosare penale

Avocat din Bucureşti, reţinut după ce a cerut şi primit bani cu promisiunea că "rezolvă" dosare penale (Imagine: Shutterstock)

Procurorii anticorupţie l-au reţinut, miercuri, pe Ceyhun Cengizler, avocat în Baroul Bucureşti, pe care îl acuză de două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, cu câte trei fapte fiecare.

Acesta urmează să fie prezentat unui judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, anunţă anchetatorii DNA.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale emisă pe numele avocatului, procurorii arată că, în perioada iunie - septembrie 2012, Cengizler i-a pretins unei persoane (denunţător în prezenta cauză) diferite sume de bani, promiţându-i că se va folosi de influenţa pe care ar avea-o asupra poliţiştilor şi procurorilor care instrumentau o cauză penală, astfel încât să îi determine pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului.

Potrivit procurorilor, în 22 iunie 2012, după ce împotriva clientului său s-a luat măsura obligării de a nu părăsi ţara, avocatul Ceyhun Cengizler a pretins şi a primit de la acesta 4.000 de lei, susţinând că banii erau destinaţi poliţiştilor, astfel încât aceştia să aibă o atitudine pozitivă faţă de clientul său.

În septembrie 2012, avocatul a pretins de la denunţător 15.000 de euro, bani ce ar fi fost destinaţi magistraţilor care instrumentau cazul, susţinând că îi va determina să să "închidă" dosarul în termen de trei săptămâni de la data plăţii. Avocatul a primit de la denunţător 15.000 de dolari, susţine DNA.

Ulterior, tot în septembrie 2012, avocatul a pretins clientului său 5.000 de euro, din care a primit 3.500, el susţinând că va da banii poliţiştilor care lucrau în dosar, pentru ca aceştia să "aranjeze declaraţiile" astfel încât cel cercetat să fie disculpat.

A doua faptă comisă de avocat şi prezentată de anchetatori se referă la perioada februarie - martie 2013, când avocatul i-a promis unui alt client că "îi va rezolva" problema judiciară cu care se confruntă, prin intermediul "relaţiilor" sale din rândul poliţiştilor şi procurorilor care instrumentau cauza.

Concret, arată DNA, avocatul i-a cerut acestuia şi fiului său (denunţător), sumele de 5.000 de euro, 3.000 de dolari şi 7.200 de lei, din care a primit 5.300 de euro, 3.000 de dolari şi 5.300 de lei, despre care a susţinut că vor fi daţi celor în drept să decidă soluţia în dosarul în care denunţătorul avea calitatea de inculpat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici