Avocată arestată după ce a fost prinsă când lua 12.000 de lei pentru intervenţii în dosare

O avocată din Baroul Bucureşti a fost reţinută pentru trafic de influenţă, după ce a fost prinsă în flagrant când primea 12.000 de lei de la un client, căruia i-ar fi cerut banii pentru a interveni la judecători şi procurori care aveau în lucru cauze civile şi penale ale acestuia.

232 afișări
Imaginea articolului Avocată arestată după ce a fost prinsă când lua 12.000 de lei pentru intervenţii în dosare

Avocată reţinută după ce a fost prinsă când lua 12.000 de lei pentru intervenţii în dosare (Imagine: Mediafax Foto)

UPDATE - Avocata prinsă când lua 12.000 de lei pentru intervenţii în dosare a fost arestată

Avocata din Baroul Bucureşti care a fost prinsă în flagrant, luni, în timp ce lua 12.000 de lei de la un bărbat pentru a interveni în mai multe dosare deţinute de acesta şi care se aflau pe rolul instaţelor ori parchetelor a fost arestată pentru 30 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, Cristian Pup, a declarat corespondentului MEDIAFAX că magistraţii acestei instanţe au decis, marţi seară, arestarea preventivă a avocatei Ramona Elena Joldes, pentru o perioadă de 30 de zile.

Decizia Curţii de Apel Timişoara nu este una definitivă.

"Decizia Curţii de Apel Timişoara în acest caz nu este definitivă, ea poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De altfel, a şi fost atacată, urmând să se judece în termen de cinci zile", a declarat Pup.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a avocatei Ramona Elena Joldes, din Baroul Bucureşti, şi vor cere marţi Curţii de Apel Timişoara arestarea preventivă a acesteia pentru 30 de zile.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada martie 2013- aprilie 2014, avocata Ramona Elena Joldes a pretins unei persoane, denunţătoare în cauză, suma totală de 16.500 de lei, din care a primit 2.000 de lei. Avocata i-ar fi promis denunţătorului că prin influenţele pe care le are asupra unor judecători şi procurori învestiţi cu judecarea sau soluţionarea cauzelor civile şi penale ale acestuia de la instanţele sau parchetele din Timiş, în schimbul sumelor de bani pe care le va remite acestora, va interveni în scopul soluţionării lor favorabile.

"În fapt, începând din anul 2008, persoana denunţătoare din prezenta cauză a formulat şi exercitat mai multe plângeri penale şi acţiuni civile care au fost concepute şi depuse la momentul respectiv de către avocata Joldes Ramona Elena. În cursul anului următor, respectiv în 2009, aceasta i-a spus clientului său că adversarii din procese câştigă litigiile pe motiv că reprezentantul lor, un alt avocat, i-ar mitui pe magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzelor. În acest sens, avocata Joldes Ramona Elena i-a sugerat clientului său că acelaşi lucru ar trebui să-l facă şi ei, pentru a se conforma unor aşa-zise «bune practici» în justiţie", arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Anchetatorii au precizat că sugestia avocatei nu a fost urmată la acel moment de o pretindere efectivă şi de remiterea unor foloase, astfel că, până în lunile februarie - martie 2013, nu a mai existat o continuare a acelei prime discuţii. În februarie - martie 2013, avocata a început însă să-l contacteze telefonic, în mod insistent, pe denunţător, solicitându-i să se întâlnească pentru a discuta despre situaţia dosarelor aflate în curs de soluţionare la diferite organe judiciare, penale sau civile.

"Cu ocazia acelor întâlniri solicitate de către inculpata Joldes Ramona Elena, aceasta i-a cerut să-i remită sume de bani pe care ulterior să le predea procurorilor şi judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cauzelor, fără ca, în cadrul acelor întâlniri, să poată preciza cuantumul exact al banilor pe care urma să îi preda fiecăruia dintre magistraţii la care a făcut referire", susţin procurorii.

Astfel, la 13 mai 2013, avocata Ramona Elena Joldes a pretins de la denunţător suma de 16.500 de lei, pentru soluţionarea în interesul denunţătorului a două dosare civile aflate pe rolul Judecătoriei Timişoara, respectiv a două dosare penale, de la Parchetul Judecătoriei Timişoara şi de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara.

"Ca urmare a activităţilor persuasive ale inculpatei, denunţătorul i-a remis suma totală de 2.000 lei (din care 1.000 lei în data de 19 martie 2014 şi 1.000 lei la data de 7 aprilie 2014). În cadrul celor două întâlniri, când denunţătorul a remis sumele de câte 1.000 lei, inculpata Joldes Ramona Elena, pentru a-i întări martorului convingerea că dosarele nu pot fi soluţionate favorabil decât în modul propus anterior de către ea, a încercat să-i explice că judecătorii şi procurorii la care a făcut referire anterior, precum şi un poliţist sunt prieteni şi apropiaţi ai săi, unii chiar foşti colegi şi că ei o ghidează în ce priveşte demersurile care trebuie făcute pentru a nu fi create suspiciuni cu privire la soluţionarea dosarelor", au mai notat procurorii în ordonanţa de reţinere.

Avocata a susţinut că suma de 1.000 de lei primită în 19 martie ar fi remis-o unui judecător care, ulterior, ar fi predat-o personal procurorilor care ar avea în instrumentare dosarele penale. Aceasta a mai spus că ar fi dat, din banii ei, suma de 1.500 de lei, aceluiaşi judecător, pentru a fi daţi aceloraşi procurori.

În ce priveşte dosarele civile, avocata Ramona Elena Joldes ar fi spus că suma de bani pe care denunţătorul urma să o plătească pentru "cumpărarea" serviciilor judecătorilor va fi precizată ulterior, respectiv cel mai târziu în 28 aprilie.

"Ca urmare, în ziua respectivă, inculpata a trimis un mesaj scris la numărul de telefon al denunţătorului, arătând că acesta trebuie să pregătească suma de 2.700 de euro pentru cei trei magistraţi judecători, sens în care inculpata i-a şi solicitat denunţătorului o întâlnire în cursul aceleiaşi zile de 28 aprilie 2014, precizând s-a bazat pe acordul şi pe confirmarea denunţătorului că dispune de toţi banii", au mai arătat procurorii în ordonanţa de reţinere.

Avocata Ramona Elena Joldes a fost prinsă în flagrant luni 28 aprilie, după ce a primit 12.000 lei de la denunţător.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici