Avocaţii lui MM Stoica susţin că a fost încălcată Constituţia în sentinţa din dosarul Transferurilor

Avocaţii lui Mihai Stoica susţin că, în sentinţa din dosarul Transferurilor, fost încălcată egalitatea de tratament din Constituţie, pentru că trei dintre cei opt inculpaţi au fost condamnaţi în baza vechiului Cod penal, iar ceilalţi conform noului cod.

702 afișări
Imaginea articolului Avocaţii lui MM Stoica susţin că a fost încălcată Constituţia în sentinţa din dosarul Transferurilor

Mihai Stoica (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Instanţa de rejudecare a condamnat în mod nelegal şi cu încălcarea flagrantă a principiului legii penale mai favorabile pe inculpatul Mihai Stoica (...) în ciuda faptului că legea în vigoare prevedea limite de pedeapsă vădit inferioare", spun apărătorii în cererea de contestaţie în anulare depusă la Curtea de Apel Bucureşti.

Totodată, potrivit cererii, în cazul lui Mihai Stoica infracţiunile s-au prescris atât în ceea ce priveşte faptele de înşelăciune, cât şi cele de spălare de bani.

În cadrul contestaţiei în anulare, avocaţii lui Mihai Stoica cer suspendarea executării deciziei din data de 4 martie.

"Este evident că pentru ambele infracţiuni de înşelăciune pentru care Mihai Stoica a fost condamnat legea penală mai favorabilă e noul cod. (...) Dacă la data intrării în vigoare era prescrisă răspunderea penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani nu se poate vorbi de conflict cu noul penal?", arată avocaţii în documentul citat.

Avocaţii lui Mihai Stoica şi Cristian Borcea au depus la Curtea de Apel Bucureşti contestaţie în anulare în cazul condamnărilor la trei ani şi şase luni, respectiv şase ani şi patru luni, primite de cei doi în dosarul transferurilor de jucători.

Avocatul lui Mihai Stoica a depus în 7 martie sesizarea, care va fi judecată în 21 martie.

Contestaţia lui Cristian Borcea a fost înregistrată în 12 martie şi urmează să se stabilească data la care aceasta va fi judecată.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi pe fostul acţionar al FC Dinamo Cristian Borcea la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.

În acelaşi dosar, instanţa i-a condamnat pe fostul acţionarul majoritar al FC Rapid George Copos la trei ani şi opt luni de închisoare, pe fostul impresar Ioan Becali la şase ani şi patru luni, pe impresarul Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni, pe fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal, la trei ani, o lună şi zece zile, iar pe fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Mihai Stoica, George Copos şi Gheorghe Popescu sunt încarceraţi la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu este la Spitalul Penitenciarului Jilava, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali sunt la Penitenciarul Poarta Albă, iar Gigi Neţoiu, la Penitenciarul Craiova.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate; când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal; când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

Contestaţia în anulare se introduce la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei anulare se cere.

Avocatul lui Jean Pădureanu, Ioan Cazacu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că vrea să depună în instanţă o cerere de întrerupere a executării pedepsei primite în dosarul transferurilor de jucători de către fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa, întrucât acesta este foarte bolnav. Cazacu a precizat că va solicita în faţa judecătorilor efectuarea unei expertize medico-legale, pentru a se constata dacă afecţiunile fostului preşedinte al Gloriei Bistriţa pot fi tratate la penitenciar sau este necesară o întrerupere a executării pedepsei.

Mai multe personalităţi, dar şi oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta, în nume personal, s-au pronunţat în favoarea graţierii lui Gică Popescu, existând şi o petiţie on-line în acest sens.

Avocatul lui Gică Popescu, Petruţ Ciobanu, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că până în prezent nu a discutat cu acesta dacă să facă sau nu cerere de graţiere, o asemenea decizie urmând să fie luată după redactarea şi primirea hotărârii judecătoreşti de condamnare.

Ciobanu a precizat că până acum a avut o discuţie profesională cu Gheorghe Popescu în ceea ce priveşte procedurile judiciare de urmat după condamnare, ajungând împreună cu acesta la concluzia că până la redactarea hotărârii judecătoreşti să nu efectueze nici un demers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici