Avocaţii spun că ideea integrării lor în sistemul unitar de pensii va produce dezechilibre sociale

Avocaţii susţin că ideea proiectul privind plata CAS pentru drepturi de autor şi integrarea în sistemul unitar de pensii publice a avocaţilor va creea "dezechilibre sociale şi profesionale", apreciind că mărirea bugetului de stat nu se poate face cu orice preţ.

58 afișări
Imaginea articolului Avocaţii spun că ideea integrării lor în sistemul unitar de pensii va produce dezechilibre sociale

Avocaţii spun că ideea integrării lor în sistemul unitar de pensii va produce dezechilibre sociale

Ana Diculescu-Şova a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS este propunerea Guvernului de a amenda legile deja existente.

"Oricât ar fi de mare disperarea de a strânge fonduri pentru bugetul de stat, o astfel de măsură, nu numai cea privind plata CAS din drepturi de autor şi cea care priveşte categoria noastră, a avocaţilor, este menită a distruge, a dezechilibra situaţii sociale şi profesioanale care până în momentul de faţă au creat siguranţă şi certitudine subiecţilor vizaţi. Prin urmare, nu cred că, cu orice preţ, ceea ce este stabilit şi verificat social că funcţionează corect, sub cuvântului unui moment de criză, să poată fi destructurat", a spus Diculescu-Şova.

Avocatul a arătat că această propunere a Guvernului nu ar putea fi primită de legiuitor, precizând că dacă proiectul de act normativ ar trece prin asumarea Guvernului, nu ar trece de un control de legalitate.

"Legea nu ar trece de un control de constituţionalitate, nu ar fi posibil să se valideze o asemenea lege în care veniturile statului sunt adunate cu încălcarea altor drepturi fundamentale ale subiecţilor contribuţiilor respective. Un sistem unitar de pensii publice nu înseamnă tratament legislativ unic pentru toate profesiile sau şi pentru toate activităţile desfăşurate în România", a mai spus Ana Diculescu-Şova.

La rândul său, avocatul Viorel Spânu consideră că propunerea guvernanţilor ar fi inoportună pentru avocaţi, în condiţiile în care oricum onorariile au fost micşorate din cauza crizei.

"E o împovărare a activităţii avocaţilor, în condiţiile în care onorariile scad odată cu problemele care au apărut în societate din cauza crizei. Se simte şi în rândul avocaţilor o scădere a veniturilor, dacă se impozitează, o să fie şi mai greu", a spus avocatul Spânu.

El a adăugat că nu opiniile individuale ale avocaţilor ar putea primi o reacţie corespunzătoare din partea Guvernului, ci ar fi nevoie de o reacţie oficială a Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Un alt avocat, Gheorghiţă Mateuţ, din Baroul Cluj, a apreciată că o astfel de măsură "nu are nicio raţiune, niciun fundament".

"Noi avem contracte de asistenţă juridică, oricum plătim şi tot felul de taxe la barou, pe profit şi TVA, plătim sume fabuloase în fiecare lună şi pentru asigurări de sănătate", a spus Mateuţ.

El a mai explicat că avocaţii au un fond special de pensii, iar pe de altă parte, avocatura, fiind o profesie liberală, este doar controlată de stat, nu face parte din serviciul public.

"Avocatul nu este funcţionar public, el beneficiază de un fond special de pensii prin cotizaţii de la avocaţi. Eventual ar putea exista legal o donaţie din partea avocaţilor, dar nicicum obligativitate", a mai spus Gheorghiţă Mateuţ, care a adăugat că orice proiect trebuie dezbătut de părţile interesate şi implicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici