Avocatul Poporului, privind situaţia lui Oprescu: Efectuăm o vizită în arest

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a declarat, joi, că, în urma ultimelor evoluţii privind cererea lui Sorin Oprescu de a fi transferat la un spital privat pentru tratament, a dispus să se efectueze o anchetă, dar şi o vizită la arestul prevenit.

109 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, privind situaţia lui Oprescu: Efectuăm o vizită în arest

Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Având în vedere ultimele evoluţii pe care le-am constatat, am dispus să efectuăm mai mult decât o anchetă şi anume, o vizită care trebuia să fie inopinată, însă, de dragul dumneavoastră nu va mai prea fi inopinată", le-a răspuns Avocatul Poporului Victor Ciorbea jurnaliştilor care l-au întrebat cum decurge ancheta privind cererea lui Sorin Oprescu de a fi transferat la un spital privat.

Ciorbea a mai afirmat că a luat această decizie, în această dimineaţă, în urma consultărilor pe care le-avut, în special, cu adjunctul care conduce mecanismul de prevenire a relelor tratamente.

Potrivit lui Victor Ciorbea, "în foarte scurt timp", la arestul capitalei se vor deplasa doi reprezentanţi ai Avocatul Poporului, un medic şi un reprezentant al unei organizaţii non-guvernamentale, care este specializat în asemenea avize.

"Se va discuta cu domnul Oprescu să vedem care este situaţia şi se va face o primă apreciere şi de către medicul care va face parte din componenţa acestei echipe. De asemenea, se va discuta cu conducerea arestului prevenit şi se vor face, fără îndoială, şi verificări în cadrul arestului preventiv", a spus Victor Ciorbea, care a mai precizat că vizita va avea loc în cel mai scurt timp, întrucât, instituţia a găsit deja medicul care va prelua această responsabilitate.

"De acum, deja, i-am prevenit pe cei din conducere că vor avea această vizită, în cel mai scurt timp cu putinţă. A trebuit să găsim medicul", a mai spus Ciorbea.

Cât priveşte motivele care au stat la baza sesizării din oficiu a Avocatului Poporului, Ciorbea a declarat că a luat la cunoştinţă declaraţiile pe care le-au făcut, miercuri seară, avocaţii lui Sorin Oprescu, care aveau o discuţie în contradictoriu cu reprezentanţii poliţiei şi a înţeles că "este foarte serios pus sub semnul întrebării dreptul la sănătate".

Avocatul Poporului a mai afirmat că dacă vor fi constatate neregului în urma vizitei pe care a dispus-o se va putea face, imediat, o recomandare către conducerea arestului.

"În funcţie de ceea ce îmi recomandă echipa care are o independenţă deplină, nu o să îi spun eu ce să consemneze, nici nu mi-am propus şi nici nu o să îmi propun vreodată, voi lua o decizie", a afirmat Ciorbea.

Întrebat dacă decizia sa va fi obligatorie, Victor Ciorbea a declarat că "nu am ajuns încă în faza în care deciziile Avocatului Poporului să fie obligatorii, dar sunt recomandări de care trebuie să se ţină seama, dacă nu se poate urca pe scara ierarhică până la vârful ierarhiei din Minister sau chiar mai sus, Guvern, Parlament", potrivit procedurii. .

Cu privire la declaraţiile avocaţilor lui Sorin Oprescu care au afirmat că vor să discute cu Avocatul Poporului aspecte care nu se limitează doar la situaţia medicală a primarului suspendat al Capitalei, Ciorbea a afirmat că echipa însărcinată să discute cu Oprescu va lua în calcul şi va analiza toate aspecte îi vor fi semnalate.

"De aceea, prima discuţie a echipei va fi cu domnul Oprescu, care nu este limitat să menţioneze doar aspecte de ordin medical. Orice fel de aspecte pe care consideră dânsul că este cazul să le arate, să le învedereze echipei care se va deplasa acolo sunt, evident, luate în considerare şi vor fi analizate", a afirmat Ciorbea.

Victor Ciorbea a fost prezent joi la conferinţa "Guvernarea reprezentativă şi separaţia puterilor sub imperiul democraţiei" organizată de Senatul României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici