Avocatul Poporului vrea să propună introducerea recursului în reformare

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a anunţat, vineri, că vrea să propună introducerea celei de-a treia căi de atac în justiţie, respectiv cea a recursului în reformare, care va putea fi exercitată în cazurile în care se încalcă drepturile omului.

343 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului vrea să propună introducerea recursului în reformare

Avocatul Poporului vrea să propună introducerea recursului în reformare (Imagine: Shutterstock)

Întrebat dacă nu consideră că noua cale de atac ar bloca instanţele, Gheorghe Iancu a explicat că aceasta este necesară şi că recursul în reformare va putea fi declarat doar în anumite situaţii, respectiv în cele în care drepturile omului sunt încălcate.

Unul dintre adjuncţii Avocatului Poporului, Erzsebet Dane, a precizat că această cale de atac a fost gândită în sensul apărării drepturilor omului.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că şi-a exprimat un punct de vedere cu privire la anumite elemente de neconstituţionalitate din Legea ANI.

"Curtea Constituţională a pronunţat o decizie prin care a declarat ca neconstituţionale trei texte din Legea ANI, acum un an. Textele respective transformau ANI într-o instituţie asimilată justiţiei, instanţelor. Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, aceste proiecte de lege nu sunt constituţionale. Când s-a completat legea, exact aceleaşi texte au fost reintroduse. Noi am sesizat Curtea Constituţională, în sensul că am formulat un punct de vedere cu privire la reintroducerea acestor texte de lege", a spus Gheorghe Iancu.

Avocatul Poporului mai are în proiect organizarea unei comisii după modelul Inspecţiei judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii, care să acţioneze ca mecanism de prevenire a torturii. Comisia, formată formată din trei până la şapte oameni, sub coordonarea unui adjunct al Avocatului Poporului specializat pe elemente de tortură, ar urma să se deplaseze în locurile de detenţie pentru a depista dacă există cazuri de tortură, a precizat Gheorghe Iancu.

Din comisie vor face parte medici, sociologi, psihologi, jurişti, iar echipa nu se va deplasa doar în penitenciar, Avocatul Poporului înţelegând ca fiind loc de detenţie "locul din care persoanele nu pot pleca decât cu aprobarea cuiva".

Avocatul Poporului a primit, în perioada 1997-2011, 88.090 de petiţii, a avut 130.648 de audienţe, a formulat 10.265 de puncte de vedere şi a făcut 431 de anchete, întocmind 13 rapoarte speciale.

În 2011, potrivit unei statistici a petiţiilor înregistrate în raport cu drepturile şi libertăţile încălcate, dintr-un total de 7.559, 1.369 au vizat dreptul la informaţie.

Potrivit statisticii, 1.294 de petiţii au fost primite de Avocatul Poporului cu privire la dreptul de proprietate privată, 1.275 privind dreptul la petiţionare şi 814 legate de dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici