BAC 2008: 60 de elevi eliminaţi în toată ţara pentru că au încercat să copieze

La nivel naţional, şaizeci de elevi au fost eliminaţi de la proba de miercuri a bacalaureatului, pentru că au încercat să copieze, cei mai mulţi dintre aceştia fiind din Bucureşti, informează Ministerul Educaţiei.

317 afișări
Imaginea articolului BAC 2008: 60 de elevi eliminaţi în toată ţara pentru că au încercat să copieze

BAC 2008: Cinci candidaţi prinşi copiind cu mobile dotate cu căşti (Imagine: Mediafax Foto)

60 de elevi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă: 16 din Bucureşti, câte cinci din judeţele Vaslui, Sibiu, Galaţi şi Bihor, câte patru din judeţele Brăila şi Tulcea şi câte doi din judeţele Alba, Gorj şi Giurgiu. Câte un singur candidat a fost eliminat în judeţele Argeş, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Prahova şi Vrancea.

Pe de altă parte, un număr de cinci absolvenţi de liceu din Oradea au fost prinşi, miercuri, încercând să fraudeze bacalaureatul, supraveghetorii descoperind asupra lor dispozitive electronice cu căşti prin intermediul cărora comunicau cu cineva din afara examenului.

Potrivit inspectorilor şcolari, la examenul de miercuri, constând în proba scrisă sau practică din aria curriculară corespunzătoare specializării, în Oradea s-au înregistrat cele mai grave abateri de până acum.

"Elevii au fost prinşi în timp ce încercau să fraudeze examenul prin nişte dispozitive cu căşti, cu care comunicau cu exteriorul. Supraveghetorii au reuşit să-i prindă deoarece se comportau ciudat în timpul examenului", a declarat pentru MEDIAFAX şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Ioan Şereş.

Potrivit inspectorului şef, elevii în cauză au pierdut bacalaureatul.

"Nu li se mai recunoaşte nicio probă pe care au susţinut-o în această sesiune", a spus Şereş.

Doi dintre candidaţi provin de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia", iar ceilalţi trei de la Colegiul Tehnic "Dimitrie Cantemir", ambele din Oradea.

Potrivit informaţiilor centralizate la nivelul MECT, la proba la alegere de miercuri, la ora 9.00 au fost prezenţi în sălile de examen 207.785 de candidaţi, reprezentând 99,35 la sută din cei 209.125 înscrişi.

Din cei 1.340 de elevi absenţi la ora începerii examenului, opt elevi din municipiul Bucureşti şi din judeţele Argeş, Sălaj, Giurgiu şi Vâlcea, atât din promoţia 2008, cât şi din cele anterioare, au reprezentat cazuri speciale. Aceştia au susţinut proba la ora 13.00, cu subiecte de rezervă.

Pe durata testului, o supracomisie a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a făcut controale în unităţile de învăţământ.

Verificările vor continua până la finalizarea bacalaureatului. Reprezentanţii ministerului vor întocmi rapoarte pe baza cărora se vor aplica sancţiuni, acolo unde este cazul, conform metodologiei de bacalaureat şi Statutului Personalului Didactic.

Ultima probă a bacalaureatului, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisă sau practică, va avea loc joi.

Prima afişare a rezultatelor va avea loc în data de 5 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 7 - 8 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 9 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici