Video BAC 2008: Subiectele extrase la proba scrisă de limba română

Candidaţii din sesiunea curentă a bacalaureatului, care au promovat probele orale şi cei din sesiunile anterioare care au solicitat reluarea probelor nepromovate, au de rezolvat vineri, la română scris varianta 88, pentru subiectul I, varianta 95 pentru subiectul II şi varianta 1 la subiectul III.

22703 afișări

VARANTA I - 88

VARIANTA II - 95

VARIANTA III - 1

Variantele pentru proba de vineri au fost extrase de Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, în cadrul şedinţei publice organizate la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în prezenţa membrilor comisiei naţionale de examen, din cele 100 posibile. După ce a fost anunţate variantele extrase, prin intermediul postului Radio România Actualităţi, comisiile de examen vor multiplica subiectele în număr egal cu al candidaţilor şi le vor distribui în săli.

La acest examen au fost înscrişi 226.330 de candidaţi. După probele orale au mai rămas în examen 210.773. Au fost respinşi la limba română oral 279 de candidaţi care nu au obţinut minimum cinci, iar la limba modernă 169. Niciun candidat nu a ''picat" proba de limbă maternă, a spus secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar.

De asemenea, Preoteasa a precizat că din totalul elevilor care au susţinut proba orală la limba română (unde au fost ample discuţii privind realizarea subiectelor nr), doar 0,08 la sută au obţinut note sub cinci, iar 38,33 la sută au luata nota 10, ceea ce însemnă că examenul a fost un succes.

Directorul general pentru învăţământ preuniversitar, Liliana Preoteasa a spus că, la nivel naţional, 68 de elevi susţin bacalaureatul în condiţii speciale din cauza unor probleme medicale (adică la spital sau acasă), iar trei în penitenciar.

Accesul elevilor în sălile de examen a fost permis, pe baza actului de identitate, cu cel mult 30 de minute înainte de începerea probei. Candidaţi nu au avut voie în săli cu cărţi, caiete, lucrări, dicţionare, notiţe, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Candidaţii pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine, luni, proba de limbă maternă (C). În zilele următoare, respectiv 1 şi 2 iulie, se desfăşoară proba obligatorie a profilului (D) şi proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (E) - scrisă sau practică.

Ultima probă a examenului de Bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisă sau practică, va avea loc miercuri, 3 iulie.

Comisia Naţională de examen va organiza în toate zilele în care sunt probe scrise, începând cu ora 8.55, şedinţe publice de extragere a variantei de subiect.

Prima afişare a rezultatelor va avea loc în data de 5 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile.

Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 7 - 8 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 9 iulie.

Candidatul care a obţinut cel puţin nota 5 sau calificativul "admis" la fiecare probă orală, a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică de examen şi are media generală minimum 6 se consideră promovat la examenul de bacalaureat. În acest caz, candidatul este declarat "reuşit".

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi "respinşi". Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la probele următoare şi pierd posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici