Bac 2010: Aproape 57% din candidaţi au primit calificativ de utilizator experimentat la română

Aproape 57% din cei 69.969 de elevi evaluaţi la proba de competenţe de comunicare orală în limba şi literatura română au primit calificativ de utilizator experimentat, peste 30,08% au obţinut certificat de utilizator avansat, iar 13,19% s-au încadrat în categoria utilizator de nivel mediu.

644 afișări
Imaginea articolului Bac 2010: Aproape 57% din candidaţi au primit calificativ de utilizator experimentat la română

Bac 2010: Aproape 57% din candidaţi au primit calificativ de utilizator experimentat la română (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Conform datelor preliminare centralizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) susţinută luni au participat 69.970 de elevi, din cei 83.233 înscrişi. Dintre elevii care au participat, 69.969 au fost evaluaţi şi un candidat, din Bucureşti, a fost eliminat pentru tentativă de fraudă, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei remis, luni seară, agenţiei MEDIAFAX.

În urma evaluării, 9.266 de elevi (13,19%) s-au încadrat în categoria utilizator de nivel mediu, cei mai mulţi în Bucureşti şi în judeţele Galaţi şi Harghita. Totodată, 21.045 (30,08%) de candidaţi au obţinut certificatul de utilizator avansat, cei mai mulţi în Capitală şi în judeţele Bihor şi Iaşi, iar 39.698 (56,74%) cel de utilizator experimentat, majoritatea în Bucureşti şi judeţele Prahova şi Ialomiţa.

Ca urmare a unui număr redus de elevi, 25 de centre din 17 judeţe nu au avut candidaţi planificaţi să susţină proba luni, iar într-un centru din judeţul Neamţ şi în alte trei centre din Satu Mare s-a aplicat soluţia de rezervă, întrucât în cursul dimineţii s-au constatat probleme de alimentare cu energie electrică, precizează sursa citată.

"Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate si transmise de CNEE", se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, aceste date statistice au fost furnizate de inspectoratele şcolare judeţene luni, până la ora 16.00. Rezultatele finale ale probei de bacalaureat susţinute luni vor fi comunicate cel mai probabil marţi.

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română ce va fi susţinută marţi sunt aşteptaţi 75.689 de candidaţi.

Examenul de bacalaureat 2010 a început luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română, probă care durează trei zile. Pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 204.708 elevi, repartizaţi în 1.411 centre de examen.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, luni au fost înscrişi să susţină această probă 83.233 candidaţi, marţi 75.689, iar miercuri 45.778.

Opt elevi au solicitat recunoaşterea sau echivalarea probei, întrucât deţin un certificat de competenţă lingvistică în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici