BAC 2012: Subiectele probei de luni pot fi rezolvate în maximum 15 minute

Subiectele la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat care începe luni au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute, anunţă Ministerul Educaţiei.

1722 afișări
Imaginea articolului BAC 2012: Subiectele probei de luni pot fi rezolvate în maximum 15 minute

BAC 2012: Subiectele probei de luni pot fi rezolvate în maximum 15 minute (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Proba va avea loc luni, începând cu ora 12.00, întrucât sălile de clasă trebuie pregătite după scrutinul electoral de duminică, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE).

Subiectele cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat, potrivit ministerului.

Atât la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/ limba maternă, cât şi la proba orală de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu, candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă, pe baza documentului de identitate.

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare, pentru susţinerea probelor orale, care vor avea loc în liceele de provenienţă ale candidaţilor, s-au înscris peste 200.000 de elevi.

Potrivit MECTS, procedura de desfăşurare a probei decurge astfel: candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, alte 10-15 minute.

Proba de evaluare a competenţelor digitale se desfăşoară în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal.

MECTS atrage atenţia că, pe toată durata examenului, este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.) care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.

Candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile de bacalaureat organizate în anii 2010 şi 2011 pot solicita recunoaşterea probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi a probelor scrise susţinute în aceste sesiuni.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: mediu, avansat şi experimentat.

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, ale candidatului şi se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Presa are acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau în centrele de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţită de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor.

Potrivit MECTS, pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagine), este necesar acceptul persoanelor care apar în materialele respective.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2012 începe luni cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română, care se va desfăşura în intervalul 11 - 13 iunie.

În perioada 13 - 15 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană).

Evaluarea competenţelor digitale se va desfăşura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, între 25 şi 27 iunie.

Probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat încep în 2 iulie, cu limba şi literatura română.

Pentru 3 iulie este programată proba scrisă de limba şi literatura maternă, în 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar în 6 iulie candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.

În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar în 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici