BAC 2023 Subiecte Limba Română Bacalaureat 2023. Iată ce au avut de rezolvat absolvenţii / Ministerul Educaţiei a publicat baremele de corectare

  • Peste 130.000 de elevi absolvenţi s-au înscris pentru susţinerea Bacalaureatului, sesiunea de vară 2023.
  • Prima probă de Bacalaureat este cea de Limba şi literatura română.
  • Examenul Bacalaureat durează trei ore.
  • Probele scrise se vor desfăşura în 464 de centre din ţară, potrivit Ministerului Educaţiei.
20637 afișări
Imaginea articolului BAC 2023 Subiecte Limba Română Bacalaureat 2023. Iată ce au avut de rezolvat absolvenţii / Ministerul Educaţiei a publicat baremele de corectare

Ministerul Educaţiei a publicat baremele de corectare

VEZI AICI BAREMUL

Peste 130.000 de elevi absolvenţi s-au înscris pentru susţinerea Bacalaureatului, sesiunea de vară 2023. Probele scrise se vor desfăşura în 464 de centre din ţară, potrivit Ministerului Educaţiei.

Subiecte la profilul Real, Subiecte la profilul Uman la BAC 2023

Absolvenţii clasei a XII-a de la Real au avut de redactat la Subiectul al III-lea un eseu în care să prezinte particularităţi ale unui text narativ studiat aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu. Candidaţii de la profilul Uman au avut de scris o caracterizare a unui personaj dintr-un text la alegere aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Mai jos sunt subiectele la Filiera teoretică - Profilul Real, Filiera Tehnologică şi Filiera Vocaţională(cu excepţia profilului pedagogic)

Bacalaureat 2023. Calendar probe la Bacalaureat 2023

  • Luni, 26 iunie: Limba şi literatura română
  • Marţi, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie)
  • Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie)
  • Joi, 29 iunie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale)

Ce trebuie să ştie elevii înainte de Bacalaureat 2023

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Contestaţii BAC 2023

Afişarea rezultatelor iniţiale (în centrele de examen şi online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Când vor fi publicate rezultatatele Bacalaureat 2023

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen şi online).

În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - GDPR), rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).

Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

În perioada alocată probelor scrise (26 - 29 iunie, între orele 8:00 - 16:00), Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi de organizare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici