BACALAUREAT 2013 - Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Potenţiale fraude au fost semnalate şi în anii trecuţi, dar autorităţile nu au acţionat

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi susţine că potenţiale fraude la bacalaureat au fost semnalate şi în anii trecuţi, dar autorităţile nu au reacţionat pentru oprirea fenomenului şi pedepsirea vinovaţilor, precizând că în aceste "aranjamente" ale adulţilor cad victime adolescenţii.

353 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013 - Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Potenţiale fraude au fost semnalate şi în anii trecuţi, dar autorităţile nu au acţionat

BACALAUREAT 2013 - Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Potenţiale fraude au fost semnalate şi în anii trecuţi, dar autorităţile nu au acţionat (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP), Mihaela Gună, a spus că toate cazurile de fraudă la bacalaureat trebuie analizate, iar elevii, cadrele didactice şi părinţii trebuie să înşeleagă că pentru orice încălcare a legii, cei care se vor dovedi vinovaţi trebuie să plătească.

Aceasta a precizat că FNAP-IP regretă incidentele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală şi speră că va fi aflat atât adevărul cu privire la frauda de la examene, cât şi la "intervenţia în forţă" a autorităţilor desemnate să acţioneze în aceste situaţii.

Potrivit Mihaelei Gună, la bacalaureatului din acest an s-a făcut un pas important în luarea în considerare şi anchetarea tuturor suspiciunilor de fraudă, astfel încât să nu mai planeze asupra sistemului, în general, şi asupra examenului, în special, nicio suspiciune.

"În anii trecuţi au fost semnalate astfel de potenţiale fraude, dar nu am avut nici o reacţie a autorităţilor care să conducă la stoparea fenomenului şi pedepsirea în mod real a vinovaţilor", a spus Mihaela Gună, citată într-un comunicat de presă al FNAP-IP.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar consideră că decizia ca bacalaureatul să continue, fără a fi anulată nicio proba, sub o supraveghere mult mai strictă, pentru a preveni şi alte cazuri de fraudă, a fost în beneficiul celor peste 180.000 de elevi care s-au înscris la examen.

"Pentru greşelile unora, nu trebuiesc pedepsiţi toţi. Nu trebuie să plătească toţi copii, nevinovaţi, pentru greşelile unora care au încălcat regulamentele şi legile. Punctul de vedere cu privire la continuarea examenului de bacalaureat a fost susţinut în relaţia cu MEN şi de către reprezentanţii FNAP-IP, în cadrul consultărilor avute în această perioadă", a precizat Mihaela Gună.

FNAP-IP îi felicită pe elevii care au susţinut şi promovat examenul de bacalaureat din acest an şi consideră că rezultatele au fost obţinute după un efort al elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor, dar şi pentru că a existat o responsabilizare şi conştientizare mult mai mare a copiilor.

"Apreciem faptul că subiectele au fost clar exprimate, fără ambiguităţi care să ducă în eroare un copil aflat sub stresul unei evaluări importante. Considerăm că diferenţierea subiectelor la Limba şi Literatura Română a fost un pas important în abordarea evaluării, în contextul în care FNAP-IP a solicitat acest lucru, în nenumărate rânduri, conducerii MEN", a precizat Mihaela Gună.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Şi în Sibiu sunt suspiciuni de fraudă, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat fiind cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba română.

Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, săptămâna trecută, după învinuirile de trafic de influenţă aduse de către DNA preşedintelui acesteia, Sorin Joantă.

De asemenea, Tribunalul Mehedinţi face cercetări într-un dosar în care patru profesori sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru a facilita mai multor elevi promovarea bacalaureatului.

Suspiciuni de fraudă sunt şi la un liceul din Gătaia, judeţul Timiş. Mai mulţi elevi şi profesori de la liceul din Gătaia, precum şi directoarea unităţii de învăţământ, Gabriela Neda, sunt audiaţi, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, luni, că, în urma desfăşurării sesiunii iunie - iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă, 318 elevi fiind eliminaţi din examen pe parcursul susţinerii probelor scrise, săptămâna trecută.

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureat, Pricopie a precizat că sunt şase cazuri în care a intervenit Poliţia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa, la care se adaugă cele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală şi de la Sibiu.

Mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari au fost audiaţi, săptămâna trecută, de ofiţerii anticorupţie, după ce a existat o plângere că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat. Ancheta în acest caz este coordonată de Parchetul Tribunalului Constanţa, fiind făcute cercetări pentru dare şi luare de mită.

La Liceul "George Călinescu" din Constanţa au fost găsiţi într-o clasă, în timpul ultimei probe a bacalaureatului, bani ascunşi într-un pachet de şerveţele. Totodată, la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia au fost găsite, tot în timpul desfăşurării examenului, pe băncile a doi candidaţi, subiecte rezolvate şi fotocopiate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici