BACALAUREAT 2013: Preşedintele unei comisii de bacalaureat, un funcţionar şi un elev din Sibiu, cercetaţi de DNA pentru FRAUDĂ. Comisia, demisă de ISJ

Preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat sunt cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce au primit 2.200 de lei de la elev pentru a-l promova la limba română.

540 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013: Preşedintele unei comisii de bacalaureat, un funcţionar şi un elev din Sibiu, cercetaţi de DNA pentru FRAUDĂ. Comisia, demisă de ISJ

BACALAUREAT 2013: Preşedintele unei comisii de bacalaureat, un funcţionar şi un elev din Sibiu, cercetaţi de DNA pentru FRAUDĂ. Comisia, demisă de ISJ (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

UPDATE:  ISJ a demis comisia de bacalaureat, după acuzaţiile de trafic de influenţă aduse de DNA

Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, după învinuirile de trafic de influenţă aduse de către DNA preşedintelui acesteia, Sorin Joantă, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu.

Livia Creţulescu a declarat că întreaga comisie a fost demisă, aceasta fiind formată din preşedintele Sorin Joantă şi încă patru cadre didactice.

"ISJ Sibiu a decis demiterea întregii comisii de la Centrul Zonal 300 din Sibiu. Hotărârea vine ca urmare a învinuirilor aduse preşedintelui comisiei, din care mai făceau parte patru cadre didactice. Inspectoratul asigură candidaţii la examenul de bacalaureat, familiile acestora şi întreaga comunitate că acest incident regretabil nu va afecta desfăşurarea examenului din judeţul nostru", a precizat Creţulescu.

Întrebată de presă ce fel de coleg a fost Sorin Joantă, care a fost şi inspector şcolar, Livia Creţulescu a spus că acesta şi-a îndeplinit sarcinile cu responsabilitate.

"Preşedintele comisiei, care este inspector şcolar, nu a avut niciun fel de probleme până în prezent, este un om vertical care şi-a indeplinit cu responsabilitate funcţia de inspector".

Potrivit sursei citate, Sorin Joantă nu a fost suspendat şi funcţia de inspector, ci doar din cea de preşedinte al comisiei.

"Preşedintele Comisiei de Evaluare, Sorin Joantă, nu a fost suspendat din funcţia de inspector, ci doar din cea de preşedinte al comisiei. Urmează să fie cercetat de către Comisia de Disciplină a ISJ. Comisia de Evaluare a fost demisă în întregime, chiar dacă doar preşedintele este învinuit, pentru a nu mai plana suspiciuni asupra comisiei", a spus Livia Creţulescu.

Ea a mai precizat că cel de-al doilea cercetat în acest dosar de trafic de influenţă, Viorel Giupană, este şi administratorul cantinei de la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu".

Conducerea ISJ Sibiu a refuzat în prima fază să dea declaraţii presei, închizându-se într-un birou, inspectorul şcolar general Ştefan Firu ameninţând presa că va chema Poliţia dacă mai insistă cu întrebări.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Astfel, procurorii susţin că Giupană a primit, luni, de la acel candidat suma de 2.200 de lei (echivalentul a 500 de euro), întrucât susţinea că are influenţă asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reuşita la proba de Limba şi Literatura Română.

Conform sursei citate, în calitate de inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, cu sarcini în organizarea şi desfăşurarea examenului în judeţ, Sorin Joantă a acceptat promisiunea de a primi de la Viorel Giupană o parte din suma de 2.200 de lei, pentru a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, astfel încât candidatul Stancă să promoveze proba de Limba şi Literatura Română.

Procurorii au dispus, în cazul lui Sorin Joantă şi Viorel Giupană, interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici