BACALAUREAT 2013: Subiectele pentru ultima probă, transmise în siguranţă

Ministerul Educaţiei a anunţat, vineri, că cele 18 pachete de subiecte destinate celor zece discipline de la ultima probă scrisă a bacalaureatului au fost transmise în condiţii de maximă securitate, nefiind breşe în baza de date gestionată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

248 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013: Subiectele pentru ultima probă, transmise în siguranţă

BACALAUREAT 2013: Subiectele pentru ultima probă, transmise în siguranţă (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

La ultima probă scrisă de la bacalaureat, cea la alegere a profilului şi specializării, s-au înscris 165.601 candidaţi, dintre care 68.092 la Anatomie şi fiziologie umană, Genetică şi ecologie umană, Biologie vegetală şi animală, 10.535 la Chimie, 1.867 la Economie, 14.700 la Fizică, 1.027 la Filosofie, 56.576 la Geografie, 5.633 la Informatică, 3.646 la Logică, argumentare şi comunicare, 1.437 la Psihologie şi 2.088 la Sociologie, a precizat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

"Cele 18 pachete de subiecte destinate celor 10 discipline incluse în proba la alegere a profilului şi specializării din cadrul Bacalaureatului - E)d) au fost transmise, în condiţii de maximă securitate, în cele 583 de centre de examinare. MEN asigură că nu a existat nici un fel de breşă în procesul de transmitere a subiectelor din bazele de date gestionate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Subiectele au fost aduse la cunoştinţa elevilor la ora 09.00, ora începerii examenului, conform procedurilor operate de MEN", se mai arată în comunicat.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", directorul şi directorul adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum şi directorul Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă, aceasta fiind arestată marţi, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Ministerul Educaţiei informa, luni, că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, marţi, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfăşurat în condiţii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală fiind probleme "extrem de grave", respectiv suspiciuni de fraudă. El preciza că celelalte probe scrise ale examenului se vor desfăşura conform calendarului stabilit.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti face o anchetă şi la Liceul "Dimitrie Gusti", din Sectorul 5, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă nedrept din examenul de bacalaureat, verificările vizând şi suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită.

Şi în Sibiu sunt suspiciuni de fraudă, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat fiind cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba română.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri este programată proba la alegere a profilului şi specializării.

Luni, 93 de elevi au fost scoşi din sălile de examen, la proba de Limba şi literatura română, din cauza tentativelor de fraudă, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Constanţa (21), Bucureşti (19) şi Dolj (şapte).

Încercarea de a copia la bacalaureat a dus, miercuri, la eliminarea altor 112 de candidaţi care susţineau proba obligatorie a profilului, în condiţiile în care o anchetă este în desfăşurare privind tentativa de fraudă la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici