BACALAUREAT 2017 | Examenele încep marţi cu proba orală la limba română. Când sunt programate probele scrise/ Peste 5.200 de angajaţi MAI asigură măsurile de ordine publică

Elevii de clasa a XII-a susţin, marţi, 6 iunie, prima probă a bacalaureatului, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Probele scrise, care sunt şi cele mai importante, vor începe pe 26 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie.

8368 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2017 | Examenele încep marţi cu proba orală la limba română. Când sunt programate probele scrise/ Peste 5.200 de angajaţi MAI asigură măsurile de ordine publică

Bacalaureatul începe marţi cu proba orală la limba română

Potrivit calendatului făcut de Ministerul Educaţiei, marţi, 6 iunie, bacalaureatul demarează cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată, în perioada 9-13 iunie, de competenţele digitale, iar de pe 14 până pe 16 iunie, elevii vor fi evaluaţi la competenţele lingvistice într-o limbă străină. La ceste probe, candidaţii nu primesc note, ci calificative. Cel mai slab calificativ este cel de "utilizator începător", urmat de "utilizator mediu", "utilizator avansat" şi "utilizator experimentat".

Cele mai importante probe ale examenului de bacalaureat sunt cele scrise. Pe 26 iunie, absolvenţii de liceu dau examenul scris la română, urmat, pe 28 iunie, de proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie şi ultima probă este cea la alegere, în funcţie de specializare şi este susţinută pe 30 iunie.

Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 10 iulie, după rezolvarea contestaţiilor.

Tot marţi, 6 iunie, peste 200 de absolvenţi de liceu susţin proba scrisă la limba română în sesiunea specială a bacalaureatului, fiind vorba despre elevi care fac parte din loturi sportive, olimpice sau au fost acceptaţi la universităţi din străinătate. Dintre aceştia, 144 participă la competiţii sportive internaţionale, 46 se vor duce la olimpiadele internaţionale de chimie sau matematică, iar 33 de absolvenţi de liceu vor avea admiterea la universităţi din afara ţării, după ce au fost acceptaţi într-o etapă preliminară.

Potrivit Metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat, candidaţii care sunt prinşi fraudând această evaluare nu vor mai avea dreptul să se înscrie în următoarele două sesiuni. Elevii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunile de bacalaureat organizate începând cu anul 2003 pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii menţionaţi.

Peste 5.200 de angajaţi MAI asigură măsurile de ordine publică la bacalaureat

Peste 3.500 de poliţişti şi 1.700 de jandarmi vor asigura, la nivel naţional, măsurile de ordine publică pe perioada desfăşurării examenului de bacalaureat din acest an, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

"Pentru buna organizare a activităţilor, în proximitatea centrelor de examen vor fi prezenţi peste 2.500 de poliţişti de ordine publică, aproximativ 750 de poliţişti rutieri şi peste 250 de ofiţeri şi agenţi de la alte structuri specializate ale poliţiei. De asemenea, 1.700 jandarmi vor asigura menţinerea ordinii publice în zonele în care se vor desfăşura probele de examen. Totodată, jandarmeria asigură protecţia centrelor în care sunt concepute şi corectate subiectele de examen şi a celor în care se soluţionează contestaţiile", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne, remis marţi MEDIAFAX.

De altfel, pompierii au luat măsuri pentru prevenirea incidentelor în clădirile în care au loc probele, iar echipajele SMURD sunt pregătite pentru a interveni rapid.

„Bacalaureatul este un moment important pentru mii de elevi şi pentru familiile acestora şi vreau să ne asigurăm că în proximitatea instituţiilor de învăţământ nu vor fi înregistrate evenimente care să afecteze siguranţa copiilor”, a declarat ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.

Anul acesta, în sesiunea iunie – iulie, examenul de Bacalaureat se desfăşoară în 1.737 de centre din întreaga ţară. La examen sunt înscrişi peste 148.000 de elevi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici