Bacău: 27 de persoane şi firme, trimise în judecată în dosarul de corupţie de la E.ON Moldova

Un număr de 27 persoane şi firme din judeţul Bacău, printre care angajaţi cu funcţii de conducere din cadrul E.ON Moldova şi un primar, au fost trimişi în judecată, printre altele, pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu şi trafic de influenţă, într-un dosar de furt din reţelele electrice.

438 afișări
Imaginea articolului Bacău: 27 de persoane şi firme, trimise în judecată în dosarul de corupţie de la E.ON Moldova

Bacău: 27 de persoane şi firme, trimise în judecată în dosarul de corupţie de la E.ON Moldova

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău au dispus trimiterea în judecată a 22 de persoane fizice, printre care primarul comunei băcăuane Sascut, Cristian Bostan, şi şefi din cadrul E.ON Moldova, precum şi a cinci firme implicate într-un scandal de furt de energie electrică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit rechizitoriului procurorilor băcăuani, cele 27 de persoane şi societăţi comerciale sunt acuzate, printre altele, de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, furt de energie electrică şi complicitate la furt, luare de mită, trafic de influenţă şi deteriorarea şi modificarea contoarelor.

Pe parcursul unui an, anchetatorii au strâns date şi probe din care rezultă indicii că, în perioada noiembrie 2013 - aprilie 2014, persoanele şi firmele trimise în judecată ar fi vinovate de "săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu, având ca scop obţinerea de beneficii materiale sau favorizarea unor persoane”. Astfel, procurorii au descoperit intervenţii neautorizate în reţelele de distribuţie a energiei electrice şi în contoarele unor persoane fizice sau firme pentru a nu fi înregistrat consumul real de curent, toate acestea realizându-se cu complicitatea unor angajaţi ai E.ON Moldova.

Mai mult, susţin anchetatorii, unii şefi de structuri din cadrul societăţii furnizoare de energie electrică îşi instigau subalternii să nu întrerupă furnizarea curentului la anumiţi consumatori unde se constatau intervenţii neautorizate în reţele de distribuţie sau să nu consemneze în rapoarte intervenţiile neautorizate, cu scopul de furt, la instalaţiile electrice.

De altfel, 12 persoane din cele trimise în judecată sunt angajaţi ai E.ON Moldova, pe lângă electricieni şi şefi de formaţie, aflându-se şi directori de structuri din cadrul aceleiaşi firme. Fără a putea preciza o cifră exactă, reprezentanţii E.ON Moldova susţin că o parte dintre aceştia au fost concediaţi sau sunt suspendaţi din activitate până la finalizarea procesului în acest caz.

La începutul lunii mai, 17 persoane au fost ridicate de anchetatori, în urma a 14 percheziţii care au avut loc la Iaşi şi Bacău, la sediile firmelor oamenilor de afaceri vizaţi, cât şi la locuinţele persoanelor care deţin funcţii de conducere în cadrul E.ON Moldova.

Ulterior, cinci persoane, respectiv primarul din Sascut, un director şi trei şefi de serviciu din E.ON, au fost reţinute de procurorii băcăuani, fiind prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Judecătoria Bacău a admis patru din cele cinci cereri ale procurorilor, fiind vorba de primarul Cristinel-Costel Bostan, directorul Departamentului de Investigaţii Antifraudă a E.ON Moldova, Bogdan Marius Chiţescu, şi doi şefi de Formaţii Măsură Bacău din cadrul aceleiaşi companii de electricitate, Ciprian Constantin Anisei şi Claudiu Popovici. Faţă de cea de-a cincia persoană propusă pentru arestare preventivă, omul de afaceri Ştefan Corneliu Andrieş, s-a dispus măsura controlului judiciar.

La o lună de la arestarea celor patru persoane, instanţa a dispus o nouă măsură preventivă, cea de arest la domiciliu.

În prezent, toate cele 22 de persoane din acest dosar au fost trimise în judecată în stare de libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici