Balastiere ilegale, bătaie de cap pentru autorităţi. Cuantumul amenzi aplicate în primele 11 luni ale anului

Inspectorii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) au aplicat în primele 11 luni ale anului amenzi de aproape 7 milioane de lei pentru balastiere care nu respectă legislaţia în domeniu.

303 afișări
Imaginea articolului Balastiere ilegale, bătaie de cap pentru autorităţi. Cuantumul amenzi aplicate în primele 11 luni ale anului

Balastiere ilegale, bătaie de cap pentru autorităţi. Cuantumul amenzi aplicate în primele 11 luni ale anului

Potrivit unui comunicat al ANAR, peste jumătate (53%) din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate de inspectori în perioada ianuarie-noiembrie 2022 au fost pentru exploatarea agregatelor minerale.

Astfel, au fost date amenzi de 6.961.000 lei pentru exploatarea agregatelor minerale cu nerespectarea legislaţiei în domeniul gospodăririi apelor.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul a peste 1.600 de controale, din care 84 s-au efectuat în comun cu alte instituţii abilitate ale statului, în baza unui protocol de colaborare.

Totodată, din totalul celor 22 de sesizări ale organelor abilitate de cercetare penală, 17 au vizat exploatarea agregatelor minerale fără acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor.

„Atragem atenţia asupra faptului că exploatările de balastiere (nisip, pietriş) care nu respectă obligaţiile din actele de reglementare au impact semnificativ asupra mediului şi pot conduce la deteriorarea corpurilor de apă. De asemenea, pot provoca fenomene erozionale la poduri, dar şi asupra infrastructurii de apărare împotriva inundaţiilor (diguri, apărări de mal)”, se arată în comunicat.

Pe lângă amenzile aplicate pentru exploatarea necorespunzătoare a balastierelor, sancţiunile contravenţionale au vizat toate celelalte tipuri de folosinţe, respectiv staţii de epurare şi alimentări cu apă, exploatarea barajelor de tip C şi D, iazuri de decantare, insuficienta salubrizare a cursurilor de apă, poluări accidentale etc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici