Băncescu: Colegiul Medicilor Veterinari vrea mai multe proceduri pentru sterilizare, costurile ar putea creşte de trei ori

Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) are un proiect care complică procedura sterilizării câinilor, implicând mai multe proceduri, care vor duce la costuri de trei ori mai mari faţă de cele actuale, respectiv de la 150 la 450 de lei, a declarat joi Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.

192 afișări
Imaginea articolului Băncescu: Colegiul Medicilor Veterinari vrea mai multe proceduri pentru sterilizare, costurile ar putea creşte de trei ori

Băncescu: Colegiul Medicilor Veterinari vrea mai multe proceduri pentru sterilizare, costurile ar putea creşte de trei ori (Imagine: Horaţiu Gheorghe/Mediafax Foto)

"Ieri am primit informaţia că este un proiect la Colegiul Medicilor Veterinari care schimbă radical abordarea gestionării câinilor fără stăpân, nu numai în Bucureşti, ci şi în toată ţara, cu impact mare şi în programul prevăzut de legea pentru sterilizarea câinilor", a spus Răzvan Băncescu, coordoantor de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Potrivit lui Băncescu, proiectul aflat la Colegiul Medicilor Veterinari "este total netransparent" şi, mai mult, apare într-un moment în care există o lege şi norme de aplicare a acesteia în cazul sterilizării câinilor.

"Ce face, de fapt, acest proiect, complică şi suplimentează prin diverse manopere şi proceduri procesul sterilizării câinilor, ducând costurile de trei ori mai mult faţă de cele actuale. Noi plătim aproximativ 150 de lei pe animal pentru sterilizare, iar cu acest proiect costurile vor deveni cel puţin 450 de lei, aproape de 500 de lei", a spus Răzvan Băncescu.

Potrivit reprezentantului ASPA, noul proiect pe care Colegiul Medicilor Veterinari urmează să îl aprobe va duce la blocarea proiectului privind prinderea câinii fără stăpân de pe străzile Capitalei.

Întrebat care este motivul pentru care preţurile pentru sterilizarea unui animal cresc de aproximativ trei ori, Răzvan Băncescu a spus că, potrivit proiectului, este vorba de analize care trebuie făcute animalelor înainte de operaţia de sterilizare propriu-zisă.

"Înainte de orice anestezie şi intervenţie chirurgicală, pacientul trebuie evaluat pentru a se stabili procolul anestezic şi chirurgical adecvat. Se vor urmări (...) examene de laborator - minimum hemoleucogramă şi examen biochimic sangvin (glicemie, proteine totale, uree, creatinină, ALT, ASP, timp de coagulare) - în funcţie de examenul clinic şi de anamneză se mai pot realiza examen biochimic sangvin (lipază pancreatică, amilază pancreatică, GGP, fosfatază alcalină, bilirubina totală, determinarea electroliţilor şi a gazelor sangvine, ionogramă); examen cardiologic (EKG şi ecocardiografie); examene serologice specifice, examinare radiologică a toracelui şi examen ecografic abdominal", potrivit proiectului Colegiului Medicilor Veterinari privind aprobarea procedurilor de sterilizare chirurgicală la câini, pus la dispoziţia jurnaliştilor de reprezentanţii ASPA.

Răzvan Băncescu a precizat că toate aceste analize obligatorii în evaluarea preoperatorie a animalului duc atât la creşterea preţului pentru sterilizarea unui câine, cât şi la mărirea duratei în care această operaţie este făcută, modificând actualii parametri pe care administraţia publică locală îi are în vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici