Bănicioiu, despre scandalul de la Maternitatea din Ploieşti: Existau trei linii funcţionale. Cazul putea fi monitorizat aici

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, după vizita la Maternitatea Ploieşti, unde în 15 octombrie o femeie a fost lăsată să plece la Bucureşti cu un taxi în care a născut un bebeluş mort, că unitatea avea trei linii de gardă funcţionale şi că un astfel de caz putea fi monitorizat aici.

418 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu, despre scandalul de la Maternitatea din Ploieşti: Existau trei linii funcţionale. Cazul putea fi monitorizat aici

Nicolae Bănicioiu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Din punctul nostru de vedere, spitalul (n.r. - din Ploieşti) ar fi avut capacitatea, având trei linii de gardă funcţionale, să monitorizeze şi să ducă până la capăt cazul în această maternitate, dar lucrurile trebuie confirmate de comisia de anchetă de la Ministerul Sănătăţii care cercetează cazul. Evident că vor fi sancţiuni dacă se confirmă spusele pacientei. Sigur că lucrurile nu rămân aşa şi nu le îngropăm", a declarat Bănicioiu, adăugând că sancţiunile pot merge până la sesizarea Parchetului şi pierderea dreptului de liberă practică.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că ministerul a făcut recomandarea, în condiţiile în care Maternitatea Ploieşti este în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, ca pe perioada anchetei cadrele medicale care erau de gardă în momentul respectiv să fie suspendate.

"Concluziile le veţi citi când dăm publicităţii raportul", a afirmat Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu a spus că, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare vor fi făcute publice concluziile raportului de control.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, prezent şi el sâmbătă la Maternitatea din Ploieşti, a afirmat că se puteau găsit soluţii în cazul femeii al cărei copil a murit în timp ce era născut în taxi, Arafat spunând că femeia putea naşte la Ploieşti, după care se putea face transferul, eventual cu un elicopter, la o unitate medicală din Capitală care ar fi putut asigura nou-născutului îngrijirile de care avea nevoie în condiţiile în care ar fi supravieţuit.

"Nu trebuia să fie trimisă femeia în niciun caz cu taxiul. E de văzut şi dacă trebuia trimisă cu ambulanţa sau cu o ambulanţă specială", a spus Arafat.

Managerul Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti, medicul Călin Boeru, a afirmat, întrebat fiind dacă medicul şi asistentele care erau de gardă şi care au asistat-o pe femeie mai lucrează în spital, acesta a spus că respectivele cadre medicale nu au fost suspendate din funcţie pentru că se aşteaptă finalizarea anchetei.

Boeru a afirmat, de asemenea, răspunzând unor întrebări, că nu ştie care sunt condiţiile în care femeia a plecat din spital, că nu ştie dacă telefonul prin care s-a solicitat un taxi a fost dat de cadrele medicale, managerul spunând, totodată, că pe fişa de observaţie a femeii nu există semnătura acesteia care să arate că i s-a recomandat internarea sau rămânerea în spital iar ea să fi refuzat.

Medicul Călin Boeru a spus că într-o situaţie ca cea a femeii de la Scorţeni "trebuie ţinut cont şi de clasificarea unităţii sanitare", managerul din Ploieşti arătând că, potrivit clasificării pe care o deţine în prezent, maternitatea din Ploieşti poate rezolva cu succes naşteri care au loc la cel puţin 34 de săptămâni de sarcină.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, secretarul de stat Raed Arafat, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Anca Dobrescu, şi prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, au participat la inaugurarea unei aripi renovate din Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Ploieşti, acţiunea având loc în condiţiile în care accesul jurnaliştilor în spital nu a fost permis decât după plecarea lui Bănicioiu şi a lui Arafat, declaraţiile făcute de aceştia având loc la poarta spitalului, la sfârşitul vizitei pe care cei doi oficiali au făcut-o în unitatea sanitară.

La inaugurarea aripii renovate a Maternităţii din Ploieşti era aşteptat să participe, sâmbătă, şi premierul Victor Ponta. De altfel, maşini ale Serviciului de Protecţie şi Pază au fost văzute la maternitate cu câteva ore înaintea vizitei ministrului Sănătăţii, însă acestea s-au retras înainte ca Bănicioiu şi Arafat să ajungă la spitalul din Ploieşti.

Întrebat dacă Victor Ponta ar fi trebuit să fie prezent la Maternitatea din Ploieşti, Bănicioiu a explicat că acesta este candidat la primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică şi că, în aceste condiţii, premierul "nu avea cum să vină".

Nicolae Bănicioiu, însoţit de secretarul de stat Raed Arafat, a mers, sâmbătă, la Maternitatea din Ploieşti, pe fondul unui incident petrecut în 15 octombrie, când o gravidă a născut într-un taxi, în drum spre Bucureşti, un bebeluş mort, după ce fusese consultată la Ploieşti.

Cazul a fost prezentat cu o zi în urmă de un ziarist local pe un blog personal, fiind apoi preluat şi dezbătut de televiziunile de ştiri

Ministrul Nicolae Bănicioiu, însoţit de secretarul de stat Raed Arafat, de şefa Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Anca Dobrescu, şi de prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a ajuns la Maternitatea din Ploieşti sâmbătă, în jurul orei 15.30, unde era programată inaugurarea unei aripi renovate a unităţii medicale. Cei patru oficiali au intrat în curtea maternităţii fără să facă nicio declaraţie jurnaliştilor, al căror acces nu a fost permis în curtea instituţiei.

Familia femeii însărcinate, în vârstă de 37 de ani, din localitatea Scorţeni, judeţul Prahova, îi acuză pe medicii de la Maternitatea din Ploieşti de faptul că nu au internat-o pe gravidă, aflată în ultimul trimestru de sarcină, femeia luând un taxi şi născând în drum spre Bucureşti un copil declarat mort ulterior.

Potrivit reprezentanţilor familiei, femeia a fost dusă la Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Ploieşti cu o ambulanţă în data de 15 octombrie, ea având o sarcină ce depăşise 30 de săptămâni. Medicii de la maternitate au considerat însă că nu este cazul ca femeia să rămână în spital, motiv pentru care gravida a luat un taxi şi a plecat spre Bucureşti, potrivit reprezentanţilor familiei.

Pe drum, în dreptul localităţii Ciolpani, ea a născut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitală, a fost declarat mort.

Viceprimarul comunei Scorţeni, Ion Barbu, care a discutat cu femeia, a povestit că, în data de 15 octombrie, gravida şi psrtenerul ei, care urmau să se căsătorească civil pe 26 octombrie, a mers la dispensarul din localitate petru a ridica un certificat prenuţial. În timp ce stătea de vorbă cu medicul, femeia, a cărei sarcină era de 32 de săptămâni, a început să simtă contracţii, în acel moment medicul luând decizia de a solicita intervenţia unei ambulanţe. Gravida a fost adusă la Maternitatea din Ploieşti, unde i s-au făcut investigaţii medicale şi i s-a dat un calmant, ea fiind îndrumată către Maternitatea Polizu, din Bucureşti, spunându-i-se că acolo ar avea condiţiile optime.

"Nu ştiu cine a chemat taxiul, dacă dumneaei sau medicii de la Ploieşti, cert este că a plecat de la spital către Bucureşti cu un taxi, iar pe drum, la Ciolpani, a născut. Ştiu că era însoţită de o rudă, că s-a sunat din nou la 112 şi că în cele din urmă a fost dusă la altă maternitate din Capitală, unde s-a constatat că bebeluşul era mort", a afirmat Viceprimarul Ion Barbu.

Acesta a precizat că, din cunoştinţele pe care le are, familia nu a depus o plângere la Colegiul Medicilor, dar că îi consideră responsabili pentru tratamentul de care a beneficiat femeia pe medicii de la Ploieşti, care nu i-au spus care sunt riscurile la care se supune dacă părăşeşte spitalul.

Viceprimarul a precizat că femeia nu s-a adresat nici instituţiilor de presă pentru a mediatiza acest caz.

"Doamna Mihaela (n.r. - femeia gravidă) şi partenerul ei nu au vrut mediatizarea acestui caz, însă ea mi-a spus că consideră că nu este normal felul în care a fost tratată", a mai spus viceprimarul.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova nu şi-au exprimat un punct de vedere, iar până acum cazul petrecut în 15 octombrie nu a fost mediatizat.

Gravida le-a declarat jurnaliştilor că la maternitate i s-a spus că, în condiţiile în care membranele i s-au rupt la doar 32 de săptămâni, copilul are mai multe şanse de supravieţuire dacă merge la Bucureşti şi că ar dura mai puţin timp să ajungă la o maternitate din Capitală decât ar dura la Ploieşti să se facă pregătirile pentru ca ea să nască, fiind asigurată că nu va naşte mai devreme de trei ore de la momentul prezentării la Maternitatea din Ploieşti. Ea a adăugat că, în aceste condiţii, o asistentă din maternitate i-a chemat un taxi şi a plecat spre Bucureşti.

Anterior sosirii ministrului Nicolae Bănicioiu la Maternitatea din Ploieşti, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat pentru MEDIAFAX că ministrul Nicolae Bănicioiu a sesizat Corpul de control al instituţiei imediat după producerea incidentului, iar la maternitate au fost făcute verificări.

"Din primele informaţii rezultate în urma controlului, se pare că în acest caz au fost încălcate protocoalele medicale", a mai spus Grigore.

Potrivit aceleiaşi surse, concluziile raportului privind controlul făcut la maternitate vor fi făcute publice luni. "Tot atunci, raportul va fi transmis şi instituţiilor competente să ia măsurile legale care se impun - Direcţia de Sănătate Publică, Consiliul Judeţean Prahova, Colegiul Medicilor, Poliţie şi Parchet", a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici