Bănicioiu: Trebuie văzut dacă se poate reglementa să fie un medic la sălile de fitness

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spune că trebuie văzut dacă este posibilă o reglementare potrivit căreia să existe asistenţă medicală la sălile de fitness, răspunzând unei întrebări privind intervenţia în cazul lui Gabriel Cotabiţă, aflat într-o sală de sport atunci când i s-a făcut rău.

239 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Trebuie văzut dacă se poate reglementa să fie un medic la sălile de fitness

Bănicioiu: Trebuie văzut dacă se poate reglementa să fie un medic la sălile de fitness (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Întrebat dacă nu ar trebui să existe în toate sălile de sport un medic sau o persoană care să acorde primul ajutor, în condiţiile în care în sala în care era Gabriel Cotabiţă când a făcut stop cardio-respirator nu se afla nicio persoană care să poată interveni rapid, ministrul Sănătăţii a spus că, din punctul lui de vedere, ar trebui să existe posibilitatea unei intervenţii medicale în aceste locuri.

"O să vedem, chiar o să investigăm această posibilitate, dar trebuie reglementată conform normelor europene. Însă mai ţine foarte mult şi de noi. Pentru un regim alimentar şi efort fizic susţinut, trebuie consultat înainte medicul", a mai spus Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că sfătuieşte pe toată lumea să consulte un medic nutriţionist când vrea să urmeze un regim alimentar şi să meargă la medicul de familie înainte de un efort fizic susţinut.

"Ştiu că există o oarecare modă acum legată de regimul alimentar şi de efortul fizic susţinut. Aş sfătui pe toată lumea să consulte un nutriţionist atunci când se recurge la un astfel de regim alimentar, dar şi medicul de familie, când se face efort fizic susţinut. Un regim draconic nu înseamnă că eşti şi sănătos. Apoi, mai este vorba şi de vârstă. În cazul de care aţi amintit, vorbim de o persoană de aproape 60 de ani, clar efortul trebuie dozat pentru vârsta respectivă. Şi eu mi-aş dori să alerg ca la 15 ani", a spus ministrul Sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu a precizat că rolul medicului de familie este acela de a prescrie pacientului său tot ceea ce este necesar pentru o stare de sănătate bună.

"De aceea există medic de familie care să poată investiga pacienţii. De aceea am introdus acele riscograme, de aceea vrem să introducem controlul obligatoriu, care, chiar dacă pe unii îi supără, la mulţi va face diferenţa între viaţă şi moarte", a mai spus Bănicioiu

Întrebat dacă poate Ministerul Sănătăţii să facă un proiect care să prevadă existenţa unui medic în sălile de fitness, Bănicioiu a spus că vor fi gândite variante care să rezolve problema de intervenţie.

"Ne gândim la variante care să rezolve problema de intervenţie, dar, repet, aici nu puneţi situaţia lui Cotabiţă pe seama medicilor. Ambulanţa a ajuns foarte bine, i-au fost acordate rapid îngrijiri medicale", a adăugat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că este de văzut dacă se poate introduce o reglementare privind asistenţa medicală în sălile de fitness şi cum ar putea fi introdusă.

Cântăreţul Gabriel Cotabiţă a fost găsit, vineri, în stop cardio-respirator, în stare de inconştienţă, într-o sală de fitness de la un hotel din Capitală. Cotabiţă era singur în sală când i s-a făcut rău, el fiind găsit ulterior de un angajat al hotelului, care a sunat la numărul de urgenţă 112. Cotabiţă a fost resuscitat de un echipaj SMURD şi a răspuns rapid manevrelor, fiind stabilizat şi dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Gabriel Cotabiţă a făcut stop cardio-respirator cel mai probabil din cauza unei tulburări severe de ritm cardiac, pe fondul unor afecţiuni cardio-vasculare preexistente, fiind excluse infarctul, embolia pulmonară şi accidentul vascular cerebral, a anunţat, luni, Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Reprezentanţii Spitalului Floreasca au arătat, într-un comunicat de presă, că starea lui Gabriel Cotabiţă este gravă, dar stabilă, fiind în continuare în Secţia Terapie Intensivă.

"Pacientul se află internat, în momentul de faţă, în Secţia de Terapie Intensivă, fiind în status post stop cardio-respirator resuscitat şi necesitând măsuri specifice de terapie intensivă, inclusiv ventilaţie mecanică", a precizat sursa citată.

Investigaţiile complexe făcute de la internarea lui Cotabiţă şi până în prezent indică cea mai probabilă cauză a stopului cardio-respirator o tulburare severă de ritm cardiac, produsă în contextul unor afecţiuni cardio-vasculare preexistente, "fiind excluse infarctul miocardic acut, embolia pulmonară şi accidentul vascular cerebral", se mai arată în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici