Bărbatul blocat în Mina Ilba a fost scos mort

Bărbatul blocat de luni după-amiază în Mina Ilba a fost scos mort, vineri la prânz, corpul său fiind transportat la IML în vederea efectuării necropsiei.

6 afișări
Imaginea articolului Bărbatul blocat în Mina Ilba a fost scos mort

Bărbatul blocat în Mina Ilba a fost scos mort

Echipele de salvatori au reluat, vineri dimineaţă, operaţiunile de scoatere din mină a bărbatului şi au reuşit, în jurul prânzului, să-l scoată. Corpul acestuia a fost dus la necropsie pentru stabilirea cauzelor decesului şi a momentului în care a survenit acesta.

Salvatorii au reuşit să ajungă la fostul miner blocat profitând de vremea umedă care a permis dislocarea mai uşoară a rocilor. Soţia bărbatului, Mirela Balaş, a fost de faţă în momentul în care cadavrul fostului miner a fost scos. Primul gest al acesteia a fost să mulţumească echipelor de salvatori că şi-au riscat vieţile pentru soţul ei.

Cătălin Baciu, medic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Baia Mare, a declarat că bărbatul a murit, cel mai probabil, în urma hipotermiei sau a rănilor suferite.

Petru Dican, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş, a declarat că operaţiunea a fost extrem de dificilă pentru toate forţele implicate. "În niciun caz nu renunţam până când nu îl aduceam la suprafaţă”, a adăugat acesta.

Vasile Ardelean, unul dintre membrii echipei de salvare, a spus că în timpul operaţinunilor salvatorii mineri au scos din subteran peste 160 de tone de minereu.

"A fost extrem de dificil. Pot să spun că am avut şi un dram de noroc. Ploaia ne-a ajutat foarte mult. Minereul şi rocile s-au mişcat şi au căzut, antrenând în cădere şi corpul bărbatului. De la început şi până acum am scos peste 160 de tone de minereu. Totul numai cu nişte sape deoarece în zonă nu puteam duce utilaje performante din cauza spaţiului foarte mic”, a spus Vasile Ardelean.

Autorităţile locale au anunţat că vor sprijini familia cu 1.000 de lei, iar o fundaţie a declanşat o acţiune umanitară de strângere de fonduri, întrucât familia are şase copii, toţi minori. Un prim ajutor a venit de la autorităţile locale din Cicârlău, comună de care aparţine Ilba, care au promis că vor oferi familiei suma de 1.000 de lei.

Bărbatul a rămas captiv la 200 de metri adâncime după ce, luni după-amiază, în jurul orei 17.00, o galerie s-a surpat peste el şi peste alte două persoane cu care venise în mină ca să caute fier vechi pe care urma să îl comercializeze. Victima accidentului este un fost minier, Vasile Balaj, în vârstă de 48 de ani.

Mina Ilba aparţine Companiei Naţionale Remin Baia Mare şi este dezafectată, fiind închisă în urmă cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici