Bărbatul care ar fi adus armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, arestat în Republica Moldova. Ion Druţă, cercetat pentru complicitate la omor calificat

Bărbatul suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, comandat de fraţii Mararu, a fost arestat în Republica Moldova, după ce a fost condamnat într-un dosar de omor, au declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, surse din rândul anchetatorilor. Ion Druţă este cercet pentru complicitate la omor, fiind acuzat că, la cererea fraţilor Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Puiu Mironescu, l-a adus în România şi i-a transmis informaţiile pentru executarea faptei, potrivit Parchetului Capitalei.

551 afișări
Imaginea articolului Bărbatul care ar fi adus armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, arestat în Republica Moldova. Ion Druţă, cercetat pentru complicitate la omor calificat

Bărbatul care ar fi adus armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, arestat în Republica Moldova. Ion Druţă, cercetat pentru complicitate la omor calificat

Procurorii au extins, în 5 iulie, cercetările în cazul atacului armat care a avut loc în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, dispunând începerea urmăririi penale în cazul inculpatului Ion Druţă, zis "Vanea", cetăţean moldovean, acuzat de săvârşirea în concurs a infracţiunii de complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii au cerut instanţei Tribunalului Bucureşti emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Ion Druţă, solicitarea fiind admisă în 6 iulie.

Totodată, la solicitarea Parchetului Tribunalului Bucureşti, instanţa a emis pentru Ion Druţă un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională.

Ion Druţă a fost prins la 12 iulie, în Republica Moldova, au precizat procurorii Parchetului Capitalei.

În dosarul privind atentatul din cartierul Vitan se fac cercetări de către Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, fiind cercetaţi cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova în vederea extrădării, Bogdan Anton şi Răzvan-Nicolae Mararu, arestaţi preventiv.

"Din mijloacele de probă administrate în cauză, precum şi din valorificarea unor date puse la dispoziţie de către autorităţile judiciare competente din Republica Moldova în baza comisiei rogatorii internaţionale dispuse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a reieşit că, în perioada octombrie-decembrie 2012 inculpatul Druţă Ion a fost cel care, la solicitarea inculpaţilor (instigatori) Mararu Bogdan Anton şi Mararu Răzvan-Nicolae, a găsit un asasin plătit capabil să pună în aplicare planul acestora, respectiv asasinarea lui Miornescu Ioan Dumitru, şi a facilitat intrarea pe teritoriul României a inculpatului Proca Vitalie, în data de 14 noiembrie 2012", susţin procurorii.

Pe 15 noiembrie 2012, Ion Druţă l-a însoţit pe Vitalie Proca în Bucureşti, i-a asigurat un loc de cazare pentru perioada comiterii infracţiunilor, după care a revenit în Republica Moldova, de unde, "pe toată perioada desfăşurării activităţii infracţionale", a asigurat comunicarea dintre fraţii Mararu şi Vitalie Proca, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au stabilit că, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

Ion Druţă a mers în localitatea Roznov, în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2012, la domiciliul lui Răzvan Mararu, unde acesta şi fratele lui Bogdan i-au spus că vor să angajeze un asasin plătit pentru uciderea lui Dumitru Mironescu. Ulterior, Răzvan Mararu a păstrat legătura telefonic cu Ion Druţă, susţin anchetatorii.

În urma discuţiilor cu fraţii Mararu, Ion Druţă i-a facilitat lui Vitalie Proca obţinerea vizei de şedere în România, invitaţia necesară obţinerii acestei vize fiind făcută de către martorul P.I., un apropiat al lui Druţă. Proca a intrat în România la 14 noiembrie 2012, prin vama Sculeni, judeţul Iaşi, au precizat procurorii.

O zi mai târziu, la Roznov au venit martorul B.C.V., de la Gura Humorului, care a adus autoturismul Audi A6 cumpărat pentru a fi folosit de Proca, fraţii Mararu, de la Piatra Neamţ, Vitalie Proca, de la Iaşi, şi Ion Druţă.

"Cu ocazia întâlnirii din data de 15.11.2012, în localitatea Roznov din jud. Neamţ, incupaţii (instigatori) Mararu Răzvan-Nicolae şi Mararu Bogdan Anton i-au predat inculpatului Proca Vitalie autoturismul Audi A6 (înmatriculat în Bulgaria) pentru a-l folosi la comiterea faptei în Bucureşti (unde locuia persoana vizată, Mironescu Ioan Dumitru), precum şi datele necesare pentru identificarea ţintei", potrivit procurorilor.

Proca a mers apoi la Bucureşti, cu autoturismul Audi A6, fiind însoţit de Ion Druţă, care a condus un autoturism BMW seria 5. În seara zilei de 15 noiembrie 2012, cei doi s-au cazat împreună într-un apartament închiriat în regim hotelier din zona centrală a Capitalei, după care au mers în cartierul Vitan, unde Druţă i-a arătat lui Proca "locul viitoarei sale ţinte şi căile de acces spre aceasta".

În 16 noiembrie 2012, Druţă s-a întors în Republica Moldova, de unde a asigurat comunicarea dintre fraţii Mararu şi Proca. În acest scop, fraţii Mararu au activat special trei cartele telefonice, pe care le-au folosit "exclusiv pentru aceste contacte", au mai arătat procurorii.

După plecarea lui Ion Druţă, Proca l-a confundat pe Dumitru Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morţun, Sector 3.

"Ulterior, în seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6, de culoare gri metalizat, cu nr. de înmatriculare CC 2756 PB, inc. Proca Vitalie a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK74, asupra părţii vătămate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E, cu nr. de înmatriculare B-811-MIR în parcarea de reşedinţă - după care, observând că aceasta nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov calibrul 9 mm pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz. Apoi a aruncat armele folosite la locul atacului, s-a urcat în autoturismul cu care venise şi a fugit de la faţa locului", potrivit procurorilor.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie a ieşit din România, prin vama Sculeni.

Proca a fost prins în 6 februarie, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, la Londra, cu o armă semiautomată.

În 11 iunie, Interpol Moscova anunţa Poliţia Română că a fost admisă solicitarea de extrădare în România a lui Vitalie Proca.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Ion Druţă, suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, comandat de fraţii Mararu, a fost arestat în Republica Moldova, după ce a fost condamnat la 20 de ani într-un dosar de omor.

Ion Anton Druţă a fost acuzat de autorităţile din Republica Moldova că ar fi comandat trei asasinate, comise în Chişinău, în 2000, după tranzacţionarea unor autoturisme furate. Cadavrele au fost incinerate şi îngropate într-o groapă comună.

Unul dintre suspecţi, Robert Gîrleanu, cu cetăţenie moldoveană şi română, a fost prins în România, în iulie 2011, fiind atunci arestat pentru omor calificat şi deosebit de grav.

Procuratura Generală a Republicii Moldove, prin rechizitoriul din 6 octombrie 2010, a dispus trimiterea în judecată a Ion Anton Druţă, pentru participaţie în calitate de organizator la omorul premeditat în privinţa a trei persoane, în scopul ascunderii unei alte infracţiuni, profitând de neputinţa victimei de a se apăra.

Robert Gîrleanu a fost trimis în judecată în decembrie 20011, fiind acuzat de omor. Dosarul se judecă la Tribunalul Bucureşti, următorul termen fiind stabilit la 13 august. La termenul din 26 iunie, instanţa a dispus menţinerea stării de arest preventiv a lui Gîrleanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici