Băsescu: A fi contradictoriu cu ce ai semnat la Pactul pentru educaţie, o poziţie de a câştiga timp

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că proiectul noii legi a educaţiei corespunde integral principiilor negociate şi susţinute în Pactul pentru educaţie şi că există intenţia unora de a lungi la infinit dezbaterea ca paravan pentru a bloca apariţia acesteia.

29 afișări
Imaginea articolului Băsescu: A fi contradictoriu cu ce ai semnat la Pactul pentru educaţie, o poziţie de a câştiga timp

Băsescu: A fi contradictoriu cu ce ai semnat la Pactul pentru educaţie, o poziţie de a câştiga timp (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Aş aduce aminte de reclamaţia publică legată de dezbateri, o dezbatere pe care am vrea să o lungim la infinit. De fapt, este, în opinia mea, paravanul sub care se ascunde intenţia de a bloca o nouă lege a educaţiei, o lege care să răspundă nevoilor societăţii româneşti. Vă aduceţi aminte că o comisie prezidenţială, competentă a pus un diagnostic sistemului de educaţie. Un raport de evaluare al sistemului de educaţie care a fost extrem de neutru din punct de vedere politic, dar extrem de competent din punct de vedere al celor care au făcut analiza. În baza acelui diagnostic, noi toţi, partide politice, sindicate, ONG-uri, am semnat un Pact pentru educaţie, în care depolitizarea era unul din obiective, dar se stabileau acolo principalele obiective ale unei noi legi a educaţiei. În baza Pactului pentru educaţie s-a elaborat o strategie de implementare a celor ce am semnat prin pact", a declarat Traian Băsescu, la dezbaterea privind noua lege a educaţiei, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că proiectul de lege dezbătut corespunde coordonatelor Pactului pentru educaţie.

"Cred că este foarte greu să fii în contradictorii. A fi contradictoriu cu ceea ce ai semnat la Pactul pentru educaţie nu înseamnă decât că ai adoptat o poziţie de a câştiga timp în speranţa că nu mai apare legea. Iată, legea a apărut şi ea corespunde integral principiilor negociate şi de toţi susţinute ale Pactului pentru educaţie. Cele subliniate în Pactul pentru educaţie se materializează în lege", a mai spus şeful statului.

El a precizat câteva dintre aceste principii, respectiv educaţia timpurie, care se finalizează cu anul pregătitor ce devine obligatoriu, predictibilitatea structurii sistemului de învăţământ preuniversitar şi apropierea de elev, testările ca mijloace de corectare a nivelului de pregătire a elevilor, descentralizarea, precum şi reducerea numărului orelor petrecute de elevi la şcoală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici