Băsescu a participat la ceremoniile de sărbătorire a Sfântului Voievod Neagoe Basarab

Ceremonia de proclamare locală a canonizarii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, desfăşurată la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte, s-a încheiat, în jurul orei 12.30, la eveniment participând câteva mii de persoane, precum şi preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria.

157 afișări
Imaginea articolului Băsescu a participat la ceremoniile de sărbătorire a Sfântului Voievod Neagoe Basarab

Băsescu participă la ceremoniile de sărbătorire a Sfântului Voievod Neagoe Basarab (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ 10.000 de persoane au participat la ceremonia de proclamare locală a canonizarii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte.

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au ajuns la catedrală în jurul orei 11.00 şi s-au închinat la moaştele Sfântul Ierarh Nifon, aduse de la Mănăstirea Dionisiu din Muntele Athos şi de la Catedrala Mitropolitană de la Craiova şi aşezate într-o troiţă din faţa locaşului de cult din Târgovişte.

Şeful statului şi soţia sa au asistat apoi la slujba religioasă oficiată de Patriarhul Daniel, alături de 22 de episcopi, ei stând în faţa scenei unde a fost oficiată slujba. La un moment dat, o fetiţă a ajuns din mulţime lângă preşedinte şi s-a aşezat alături de acesta şi de Maria Băsescu, unde a stat până la sfârşitul slujbei religioase.

Pe parcursul ceremoniei, episcopul Casian al Dunării de Jos a citit Tomosul Sinodal în care este consfinţită canonizarea Sfântului Voievod Neagoe Basarab. De asemenea, a fost lansată o nouă ediţie a "Octoihului" ieromonahului Macarie, una din primele tipărituri din România apărută la Mănăstirea Dealu în anul 1510.

După slujba religioasă, Patriarhul Daniel şi cei 22 de episcopi au mers să îl întâmpine pe preşedintele Traian Băsescu, fotografiindu-se alături de acesta şi de soţia sa.

Ceremonia a continuat apoi în Catedrala Mitropolitană, unde preşedintele a stat de vorbă, preţ de câteva minute, cu Patriarhul Daniel şi cu episcopii.

Şeful statului a plecat de la Catedrala Mitropolitană în jurul orei 12.30.

În continuare, pelerinii care au asistat la eveniment urmează să treacă prin faţa troiţei în care sunt aşezate moaştele Sfântului Ierarh Nifon, pentru a se închina acestora. După ce toţi pelerinii se vor închina la moaşte, acestea vor fi duse în Catedrala Mitropolitană.

Catedrala Mitropolitană din Târgovişte sărbătoreşte, sâmbătă, 650 de ani de la întemeiere, prilej cu care a avut loc proclamarea locală a canonizării Sf. Voievod Neagoe Basarab al Ţării Româneşti.

Sfântul Sinod a aprobat, în şedinţa din 9 iulie 2008, împreună cu Episcopia Argeşului şi Muscelului, canonizarea evlaviosului voievod Neagoe Basarab, ctitor al Ortodoxiei româneşti şi universale şi ucenic al Sfântului Ierarh Nifon.

Ca urmare a acestor manifestări, circulaţia rutieră este restricţionată, până la ora 18.00, pe principalele bulevarde din Târgovişte: Independenţei, Mircea cel Bătrân, Libertăţii, Carol I parţial (între intersecţia cu bulevardul I. C. Brătianu şi intersecţia cu bulevardul Mircea cel Bătrân), dar şi pe străzile Colonel Băltăreţu, Poet Grigore Alexandrescu, Cetăţii, Justiţiei şi strada Gimnaziului.

Tot sâmbătă, Patriarhul Daniel va merge la Episcopia Argeşului şi Muscelului, unde de la ora 16.00 va participa la procesiunea cu moaştele Sfintei Filoteea, care se va desfăşura de la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc până la Catedrala Episcopală din Curtea de Argeş. La Catedrala Episcopală va avea loc apoi proclamarea locală a canonizării Sfântului Ierarh Iachint, primul Mitropolit al Ţării Româneşti, a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Domnitorul Ţării Româneşti şi a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Totodată, se va desfăşura o festivitate de ridicare a Episcopiei Argeşului şi Muscelului în rang de Arhiepiscopie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici