Băsescu: Am dat-o în bară cu numirea Alinei Bica. Nu sunt cel mai inspirat om când fac numiri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că a dat-o în bară când a numit-o pe Alina Bica în fruntea DIICOT, explicând că este "arhicunoscut" că nu este cel mai inspirat om când face numiri sau susţine pe cineva.

446 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am dat-o în bară cu numirea Alinei Bica. Nu sunt cel mai inspirat om când fac numiri

Alina Bica (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Întrebat dacă la capitolul eşecuri intră şi semnarea decretului de numire a Alinei Bica, preşedintele Traian Băsescu a spus: "Eşecuri cu oameni, cred că pot face o carte. Intră (Alina Bica - n.r.) la lunga listă de oameni cu care am dat-o în bară. Ce să fac?".

Şeful statului a precizat că este "foarte greu să ai inspiraţie" când numeşti magistraţi sau miniştri.

"În ceea ce priveşte numirile de magistraţi, vă rog să mă credeţi că în afară de cei care au fost numiţi pe funcţii eu nu cunosc nici judecători, nici procurori. E foarte greu să ai inspiraţia să numeşti într-o funcţie înaltă un magistrat, ca de altfel şi un ministru. E foarte greu. Îmi aduc aminte că la domnul Morar, prima numire importantă după mine la DNA, am plecat de la criteriul că a avut curaj să-l aresteze pe senatorul Ciupe, care era din partid cu mine. La Codruţa Kovesi am cerut o listă cu toţi procurorii-şefi din teritoriu şi am cerut să-mi facă Parchetul General câte dosare au trimis în instanţe şi ce procentaj de succes au avut. Codruţa Kovesi la Sibiu nu avea foarte multe dosare, dar a avut 100% rată de succes. M-am uitat şi că e femeie, şi cum eu am treaba asta cu femeile să fie promovate", a explicat Băsescu.

"Dar e deja arhicunoscut că nu sunt cel mai inspirat om atunci când fac numiri sau când susţin pe cineva", a spus el.

De asemenea, Băsescu a fost întrebat în baza căror criterii a numit-o pe Alina Bica şef al DIICOT şi dacă a avut informaţii în privinţa sa de la instituţii ale statului privind activitatea din comisia ANRP.

”Categoric nu am avut informaţii despre activitatea dânsei, nici nu am ştiut. Nici nu ştiam că în acel consiliu de evaluare, sau ce Dumnezeu era, erau reprezentanţi ai tuturor ministerelor, Justiţie, Finanţe, şi aşa mai departe, cine mai era pe acolo. Nu am ştiut în mod categoric. Am numit-o cu multă încredere, recunosc, pe doamna Bica pentru că lucrase... dânsa a răspuns în Ministerul Justiţiei de Codul penal şi Codul de procedură penală. Ştiind că exact codurile pe care dânsa le-a coordonat vor intra în vigoare, am spus că este omul potrivit. Mai mult, dacă vă uitaţi pe actele normative ale Guvernului, ele nu erau avizate de domnul ministru Predoiu, ci de doamna Bica, deci un secretar de stat foarte activ şi extrem de eficient, dar nici măcar nu am ştiut că este în consiliul de administraţie”, a răspuns şeful statului.

El a fost întrebat cum îşi explică faptul că nicio instituţie a statului nu i-a furnizat informaţii în această privinţă, de vreme ce a susţinut că îi verifică pe cei pe care îi numeşte în funcţii.

”Da, dar acum nu avem câte un ofiţer SRI în spatele fiecărui român. De ce plecaţi de la premisa asta? Ce vă pot spune este că prima arestare şi din câte ştiu şi condamnare care s-a făcut la ANRP s-a făcut pe informaţia de la un politician, dată mie, eu - transmisă instituţiilor statului. S-a trecut la un proces de supraveghere şi acel vicepreşedinte care a fost arestat şi pe urmă condamnat a picat într-o astfel de situaţie”, a mai spus Băsescu.

Şeful statului a refuzat însă să precizeze cine este politicianul care i-a dat informaţia despre care a făcut vorbire.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată, luni, de DNA, ea fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica şi alţi patru inculpaţi din dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat rămân în arest, potrivit unei decizii luate, joi, de instanţa supremă, prin care sunt menţinute măsurile preventive din acest caz.

Conform deciziei luate de instanţă, în arest preventiv rămân şi fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, expertul evaluator Emil Nuţiu şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP. Prin aceeaşi hotărâre, este menţinut controlul judiciar faţă de alţi patru inculpaţi din dosar, respectiv fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe.

Instanţa supremă a mai decis ca la 6 ianuarie să fie verificate măsurile preventive dispuse faţă de toţi inculpaţii din dosar, după ce aceştia au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Decizia luată joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

În dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat va fi judecat şi fostul vicepreşedinte al ANRP Remus Baciu, aflat în închisoare în urma unei condamnări într-un alt caz de corupţie.

Alina Bica, Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu şi Remus Baciu sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) i-a aprobat omului de afaceri Stelian Gheorghe, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian şi Emil Nuţiu vor fi judecaţi pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici