Băsescu apreciază progresele din justiţie, dar le consideră insuficiente

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că este o certitudine că România a făcut progrese în justiţie, fapt ce a făcut să nu i se aplice clauza de salvgardare şi nici măsuri financiare restrictive în utilizarea banilor de la Bruxelles, dar aceste lucruri nu sunt suficiente, deşi sunt importante.

13 afișări
Imaginea articolului Băsescu apreciază progresele din justiţie, dar le consideră insuficiente

Băsescu apreciază progresele din justiţie, dar le consideră insuficiente (Imagine din arhivă; Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful statului a spus într-o conferinţă de presă, că dincolo de aspectele pozitive şi negative ale raportului pe justiţie există o certitudine: comparativ cu 1 ianuarie 2007, România a făcut progrese în justiţie ceea ce a făcut să nu i se aplice clauza de salvgardare, progresele constatate neimpunând nici măsuri de restricţii financiare în utilizarea banilor de la Bruxelles de către România.

"Sunt două lucruri importante, dar nu suficiente. Ne-am fi dorit mult mai mult", a spus Băsescu.

El a apreciat că adoptarea Codurilor Penal şi înaintea celor de Procedură a fost o decizie corectă, chiar dacă a fost criticată de mulţi politicieni.

"Politicienii au făcut treaba pe jumătate. Era mult mai încurajator dacă făceau toată treaba şi treceau şi Codurile de procedură. Este încurajator că în raport cu analiza din primăvară a Comisiei Europene care viza ultimele şase luni ale mandatului Guvernului Tăriceanu se constată reluarea reformelor în justiţie. E un progres, deşi am auzit un preşedinte de partid care se jeluia", a spus Băsescu.

Preşedintele a susţinut că singurele instituţii care, în mod cert, au primit un calificativ pozitiv din partea comisarilor europeni sunt cele unde el a emis decrete de numire ale şefilor acestora, referindu-se la şeful DNA, Daniel Morar, şi la procurorul general Laura Codruţa Kovesi.

CE a adoptat, miercuri, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria. Raportul arată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici