Băsescu, deranjat de autocolantul "Respectaţi independenţa justiţiei"

Unii dintre tinerii magistraţi prezenţi, joi, la Cotroceni au purtat în piept un autocolant cu inscripţia "Respectaţi independenţa justiţiei" iar şeful statului a interpretat gestul ca o primă probă că această promoţie de magistraţi poate fi influenţată.

141 afișări
Imaginea articolului Băsescu, deranjat de autocolantul "Respectaţi independenţa justiţiei"

Băsescu, deranjat de autocolantul "Respectaţi independenţa justiţiei" (Imagine: Mediafax Foto)

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat reprezentanţii celei mai recente promoţii de absolvenţi ai Institutului Naţional de Magistratură, formată din 29 procurori şi 83 de judecători, pentru care preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretele de numire în funcţie.

Unii dintre aceşti tineri magistraţi au purtat în piept în tot timpul ceremoniei un autocolant cu inscripţia "Respectaţi independenţa justiţiei". Şeful statului a purtat în piept, de asemenea, un autocolant asemănător, cu aceeaşi inscripţie.

În discursul rostit cu acest prilej Băsescu a vorbit despre independenţa justiţiei, menţionând că şi-ar fi dorit ca şi mai mulţi tineri magistraţi prezenţi la Cotroceni să fi purtat respectiva inscripţie.

Băsescu a ţinut să sublinieze că cei care poartă aceste autocolante nu au încă o experienţă proprie referitoare la ingerinţe în actul de justiţie şi astfel crează sentimentul că au fost influenţaţi în gestul lor.

Băsescu le-a spus să se gândească bine dacă pot să fie judecători independenţi, menţionând că le ţine decretele de numire la dispoziţie pentru ca aceştia să şi le poată lua dacă simt că nu pot fi magistraţi independenţi.

"Avem prima probă că această promoţie poate fi influenţată", a spus Băsescu.

În discursul rostit cu acest prilej, Băsescu a spus că observă că, unii dintre reprezentanţii promoţiei de magistraţi poartă în piept însemnul prin care cer independenţa justiţiei.

"Şi eu cer acelaşi lucru. Aţi venit la instituţia care doreşte ca judecătorii şi procurorii să fie independenţi", le-a spus Băsescu tinerilor absolvenţi.

"Având în vedere că cei care poartă autocolante, prin care cer independenţa justiţiei, încă nu au judecat niciun proces şi încă nu au anchetat nicio cauză, încă nu aţi intrat în activitate, am sentimentul că ceva v-a influenţat. Nu aveţi încă o experienţă care să vă arate dacă se încearcă imixtiuni în justiţie sau nu. De aceea v-aş ruga să vă gândiţi bine dacă puteţi fi judecători pentru că oamenii care sunt manipulaţi nu pot fi judecători şi nici procurori drepţi şi cinstiţi", a spus Băsescu.

El a apreciat că gestul unora dintre tineri magistraţi prezenţi la Cotroceni de a purta respectivele însemne este o probă că parte din această promoţie poate fi influenţată.

"Avem prima probă că parte din această promoţie poate fi influenţată. Influenţată politic sau nu. În orice caz, în speranţa că este vorba doar despre o eroare şi de prezenţa dumneavoastră la o instituţie care v-a invitat să vă arate importanţa pe care o are judecătorul şi procurorul pentru România şi pentru această instituţie, închei dorindu-vă mult succes în activitatea dumneavoastră", a spus Băsescu.

El le-a cerut însă acelora dintre magistraţii prezenţi care consideră că nu pot fi independenţi, să-şi ia singuri decretele de numire în funcţie, semnate de şeful statului, pentru ca acestea să nu mai ajungă la Monitorul Oficial.

"În cazul în care credeţi că aţi putea fi influenţaţi, vreau să ştiţi că vă ţin la dispoziţie decretele, sunt aici, pot fi aduse. Cei care credeţi că nu puteţi fi independenţi, aşa cum vă cere legea, că nu puteţi fi neinfluenţabili, aşa cum vă cere legea, luaţi-vă singuri decretele, să nu le mai trimit la Monitorul Oficial, vi le ţin la dispoziţie", a spus Băsescu, dând asigurări celor prezenţi că i-a primit la Cotroceni cu tot respectul cuvenit unui judecător sau procuror al României.

"Adesea, atunci când hotărârile dumneavoastră devin definitive şi irevocabile şi trebuie să le daţi un titlu executoriu, pe hotărârile irevocabile scrieţi: «Noi, preşedintele României». Vreau să ştiţi că sunt solidar cu dumneavoastră chiar dacă adesea am primit de la justiţiabili, hotărâri judecătoreşti de care erau nemulţumiţi şi spuneau: «Domnule preşedinte, de ce aţi judecat strâmb?»", a spus Băsescu.

În încheiere, el i-a rugat pe magistraţi să aibă în vedere faptul că şeful statului ţine foarte mult ca ei să judece drept. Discursul preşedintelui a fost aplaudat de mare parte din tinerii magistraţi prezenţi.

Citeşte şi:

Predoiu: O sentinţă dreaptă este una care conferă linişte

Băsescu: Sistemul în care intraţi e dintre cele mai puţin apreciate de populaţie

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici