Băsescu: E foarte clar că sistemul de educaţie rămâne o prioritate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, că pentru el este foarte clar că sistemul de educaţie rămâne o prioritate, inclusiv în perioada de criză economică.

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E foarte clar că sistemul de educaţie rămâne o prioritate

Băsescu: E foarte clar că sistemul de educaţie rămâne o prioritate (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a menţionat că a propus organizarea unei noi întâlniri, până la sfârşitul lunii aprilie, în care să se înceapă discuţiile pe un proiect al noii legislaţii cu privire la educaţie, menţionând că doreşte să se găsească cea mai bună formulă pentru noul pachet legislativ.

El a mai spus că sindicatele nu au denunţat Pactul pentru Educaţie.

Băsescu a precizat că un alt subiect abordat la întâlnirea cu sindicatele a vizat cercetarea, subliniind că trebuie satisfăcute cu prioritate necesităţile de finanţare privind proiectele cu aplicabilitate în economie.

El a dat ca exemplu Platforma Măgurele, spunând că aceasta nu trebuie lăsată fără finanţare.

Un alt subiect discutat la întâlnirea de la Palatul Cotroceni a vizat descentralizarea, preşedintele Băsescu menţionând că sunt abordări diferite între reperezentanţii administraţiei şi sindicatele din înăţământ.

Şeful statului a declarat că şi-a asumat "o armonizare" a poziţiilor acestora prin organizarea unor discuţii comune administraţie-sindicate din educaţie pentru a se găsi formula convenabilă ambelor părţi.

În ceea ce priveşte noua lege a salarizării, Băsescu a menţionat că până la sfârşitul anului aceasta trebuie să ajungă în dezbaterea Parlamentului, aceasta fiind de altfel şi o obligaţie asumată de România în acordurile de finanţare externă.

"Am primit şi nemulţumirea sindicatelor pentru reducerea resurselor financiare alocate educaţiei", a mai spus Traian Băsescu, precizând că este de acord că urmare a crizei aceste resurse nu sunt la nivelul aşteptărilor celor care lucrează în educaţie.

El a menţionat că a exprimat totodată punctul de vedere potrivit căruia trebuie privit şi la optimizarea resurselor pe care sistemul de educaţie le are acum.

La discuţiile de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei "Spiru Haret", ai Federaţiei "Alma Mater" şi ai Federaţiei Educaţiei Naţionale. La întâlnire a participat şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, precum şi consilierul prezidenţial pe probleme de educaţie, Cristian Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici