Băsescu: Guvernul să nu mai discute la nesfârşit pe Codul Muncii, sindicatele vor să blocheze decizia

Preşedintele Traian Băsescu a cerut miniştrilor să stabilească termene clare în negocierile cu sindicatele asupra diferitelor proiecte de legi, inclusiv pentru Codul Muncii, afirmând că liderii sindicali încearcă de regulă să blocheze adoptarea unui act prin prelungirea discuţiilor.

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să nu mai discute la nesfârşit pe Codul Muncii, sindicatele vor să blocheze decizia

Băsescu: Guvernul să nu mai discute la nesfârşit pe Codul Muncii, sindicatele vor să blocheze decizia (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Este o tehnică, aceea că vrem să discutăm. Şi eu sunt de acord că trebuie să existe dialog cu sindicatele, cu patronatele, însă el trebuie limitat în timp. Nu poate fi pe termen nelimitat discuţia. Una din strategiile curent aplicate de sindicate pentru a bloca o lege este «vrem să discutăm». Şi începe, şi se discută, şi se discută, până când se plictisesc după trei săptămâni şi spun «nu avem ce discuta, că nimeni nu vrea nimic». Realitatea este că în tehnica negocierii trebuie stabilit un termen până la care un proiect de lege trebuie discutat. Nu se poate trage o concluzie, înseamnă că viziunile sunt diferite şi cel care trebuie să îşi ausme responsabilitatea este Guvernul însuşi", a spus Băsescu, prezent la şedinţa de miercuri a Guvernului.

El a arătat că discuţiile nu pot continua la nesfârşit, dacă nu există deschidere din partea sindicatelor pentru Codul Muncii, şi că Guvernul trebuie să îşi asume responsabilitatea unei decizii.

"De aceea, rugămintea mea la dumneavoastră este ca întotdeauna în negocieri să conveniţi termene. Este firesc să fie discuţii cu partenerii sociali, dar ele trebuie încadrate într-un termen", a mai spus Băsescu miniştrilor.

Premierul s-a întâlnit, în luna decembrie, şi cu patronatele şi sindicatele pentru o discuţie privind modificarea Codului Muncii şi proiectul Codului Social.

Şeful Guvernului a transmis atunci că va amâna cu o lună, până pe 21 ianuarie, modificarea Codului Muncii, timp în care aşteaptă propunerile sindicatelor şi patronatelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici