Băsescu: Încetarea producţiei de tractoare a fost nedreaptă, AVAS a luat decizii pripite

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la uzina Roman din Braşov că încetarea producţiei de tractoare la Tractorul a fost nedreaptă, AVAS luând "decizii pripite", şi a apreciat că ar fi benefic pentru agricultură dacă ar fi "imaginat" un program de genul "Prima Casă" pentru primul tractor.

77 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Încetarea producţiei de tractoare a fost nedreaptă, AVAS a luat decizii pripite

Băsescu vizitează uzina Roman (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

La uzinele Roman, preşedintelui i-au fost prezentate 25 de tractoare produse pentru Egipt, acesta urcându-se într-unul dintre ele şi pornindu-i motorul, alături de Ahmed El Faid, reprezentant al firmei Crystal, cu capital egiptean.

Întrebat ce părere are despre tractoarele produse pentru Egipt, preşedintele a spus că este "mai degrabă o emoţie" pentru el.

"Toţi ştiam că România nu mai produce tractoare şi astăzi, iată că trimitem primele tractoare către Egipt", a spus preşedintele, precizând că este acelaşi tractor pe care îl ştie, dar care mai are nevoie de îmbunătăţiri pentru a fi omologat pentru piaţa europeană.

El a mai spus că la întâlnirea avută, în urmă cu un an, cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak una dintre dorinţele acestuia a fost ca Egiptul să cumpere tractoare din România.

"Tractorul pe care îl producem astăzi la export este cel cu care piaţa egipteană, iraniană, este obişnuită deoarece este cel mai puternic în ceea ce priveşte capacitatea. Cred că va avea o viaţă lungă pentru că încetarea producţiei acestuia a fost nedreaptă, când AVAS a luat o decizie pripită (privind închiderea uzinei Tractorul -n.r.). Sincer, anul trecut, când am aflat că există ambiţia de a se continua producerea de tractoare la Braşov, am fost puţin sceptic. Mi se păruse condamnată de interese imobiliare", a declarat Băsescu.

Preşedintele a apreciat că România are nevoie de 700.000 de tractoare şi că ar fi benefic un program gen "Prima Casă" pentru primul tractor.

Şeful statului a spus, la plecare, că a făcut un pariu cu fiul preşedintelui Mubarak că în România se vor face în continuare tractoare. El i s-a adresat reprezentantului firmei agiptene, Ahmed El Faid, căruia i-a spus: "Să-i spui fiului lui Murabak că am câştigat pariul".

Preşedintele a mers, la finalul vizitei, într-o hală a uzinei, unde a dat mâna cu munctorii şi i-a felicitat pentru munca depusă.

Firma Crystal, cu capital egiptean, de pe platforma Roman SA Braşov, a finalizat un lot de 25 de tractoare dintr-o comandă de 600 de tractoare de tip Universal 650, care urmează să fie expediate, vineri, către Egipt. Potrivit directorului societăţii Roman SA, Carol Rugacs, egiptenii au preferat să păstreze vechiul model de tractor fabricat în urmă cu zece ani la Tractorul UTB Braşov, de care s- au declarat foarte mulţumiţi. Ei au refuzat orice modificare a vechiului model, inclusiv a vopselei.

Firma intenţionează să producă 100 de tractoare de acest tip pe lună şi să ajungă chiar la 3.000 de tractoare pe an.

Investitorul egiptean a cumpărat de la Flavus Investiţii, proprietarul platformei Tractorul, atât licenţa, fişele tehnologice de producţie, cât şi unele matriţe şi utilaje necesare pentru producţia în serie. Majoritatea pieselor necesare pentru producerea tractoarelor au fost realizate pe platforma Roman, cutia de viteze şi subansamblele au fost realizate la Sfântu Gheorge, iar jantele au fost cumpărate din afara ţării. Preţul unui astfel de tractor este de circa 14.000 de euro.

Preşedintelui Traian Băsescu i-au fost prezentate şi ultimele modele de autocare produse la această fabrică, el urcând la volanului unuia dintre ele.

Preşedintele a ajuns în jurul orei 9.00, cu un elicopter care a aterizat în incinta uzinei Roman.

El a fost aşteptat de către primarul Braşovului, George Scripcaru, de prefectul Ioan Gonţea, precum şi de conducerea societăţii şi de reprezentanţii firmei cu capital egiptean care a produs un prim lot de 35 de tractoare pentru Egipt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici