Băsescu le-a mulţumit episcopilor italieni pentru sprijinul acordat românilor din Italia

Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit unei delegaţii de episcopi catolici italieni aflată în vizită la Bucureşti pentru sprijinul acordat de aceştia şi Vatican românilor din Peninsulă, cărora le-au pus la dispoziţie sute de biserici catolice.

125 afișări
Imaginea articolului Băsescu le-a mulţumit episcopilor italieni pentru sprijinul acordat românilor din Italia

Băsescu le-a mulţumit episcopilor italieni pentru sprijinul acordat românilor din Italia (Imagine: Andreea Alexandru / MediafaxFoto)

"Mă bucură foarte mult întâlnirea noastră. Mă bucură foarte mult nu numai pentru că avem ocazia să schimbăm puncte de vedere, dar este pentru mine o ocazie să vă mulţumesc mult tuturor pentru sprijinul pe care îl daţi comunităţii româneşti din Italia", li s-a adresat Băsescu episcopilor italieni din delegaţia condusă de monseniorul Vincenzo Paglia, episcop de Terni-Narni-Amelia, la începutul întrevederii cu aceştia de la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că prin sutele de lăcaşuri de cult puse la dispoziţia românilor din Italia s-a asigurat păstrarea unităţii acestei comunităţi, iar Vaticanul a acordat un sprijin constant emigranţilor români din Peninsulă.

"Faptul că în Italia au fost puse la dispoziţia românilor, ortodocşi sau catolici, sute de biserici a permis comunităţii româneşti să stea unită şi vă mulţumim mult pentru acest lucru. Este un gest de generozitate faţă de români şi în acelaşi timp nu putem să nu observăm sprijinul constant pe care Vaticanul l-a dat migranţilor români", a spus Băsescu.

La rândul său, monseniorul Vincenzo Paglia a evidenţiat legăturile istorice şi culturale dintre popoarele român şi italian, el arătând că lăcaşurile de biserici catolice oferite românilor din Italia pentru a-şi putea desfăşura viaţa religioasă au permis şi păstrarea identităţii culturale a acestora.

"Sute de mii de români au ales să vină să lucreze în Italia, să ne susţină pe noi, iar noi îi susţinem pe ei. Legătura de fraternitate dintre noi ne permite să stimulăm prietenia între comunităţile noastre şi să îmblânzim asperităţile dintre noi care mai apar din când în când", a spus episcopul de Terni-Narni-Amelia.

În Italia se află, potrivit datelor autorităţilor din Peninsulă, peste un milion de cetăţeni români. În luna septembrie 2011, autorităţile italiene au recunoscut Episcopia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) din Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici