Băsescu merge la Expo 2010 de la Shanghai, în 29 iulie

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, Pavilionul României la Expo 2010, precizând că preşedintele Traian Băsescu va fi prezent la acest eveniment în 29 iulie, când va fi Ziua României.

120 afișări
Imaginea articolului Băsescu merge la Expo 2010 de la Shanghai, în 29 iulie

Băsescu merge la Expo 2010 de la Shanghai, în 29 iulie (Imagine: romaniaexpo2010.ro)

Baconschi a declarat că intenţia României este de a prezenta la nivel internaţional capacităţile interne, nivelul efectiv de dezvoltare a ţării.

Ministrul şi-a început expunerea cu un citat din discursul rostit de Dimitrie Gusti în 1937, la deschiderea Pavilionului României la Paris, când acesta a spus că scopul pavilionului românesc a fost să dea o imagine fidelă a portului specific al României la opera autoare a creativităţii.

"Filosofia acestor abordări este actuală. La Shanghai 2010 am transpus în termenii tehnologiei şi ai ofertei româneşti din secolul al XXI-lea, dar ne păstrăm convingerea că o expoziţie mondială - echivalentul comercial al jocurilor olimpice - este o foarte bună ocazie de a consolida brand-ul unei ţări, de a prezenta internaţional capacităţile sale interne, nivelul său efectiv de dezvoltare", a spus Baconschi.

Ministrul de Externe a adăugat că tema expoziţiei "Better City, Better Life" este una de actualitate, care permite transmiterea nu numai în China, dar şi în societatea românească a unui mesaj de deschidere către problematica dezvoltării durabile şi a protecţiei mediului înconjurător.

Pavilionul României, intitulat Greenpolis, va avea forma unui măr. Ministrul a spus că speră ca "nici New York, nici compania Apple să nu fie geloase pe această opţiune stilistică" şi a adăugat că acest format va oferi părţii române ocazia de a prezenta timp de şase luni unui public virtual de milioane de persoane tot ceea ce are România mai bun în prezent.

"Dorim să le spunem partenerilor chinezi că am vrea să dezvoltăm în ritm mult mai accelerat toate formele de bussines", a mai spus ministrul, adăugând că România îşi doreşte mai multe companii chineze investitoare, mai mulţi turişti, dar şi mai mulţi studenţi.

Ministru a lansat site-ul de prezentare al pavilionului românesc www.romaniaexpo2010.ro după care a fost prezentat un film de câteva minute despre pavilionul României.

Conceptul de creare a pavilionului în formă de măr a fost ales dintre 42 de proiecte şi, potrivit subsecretarului de stat Ferdinand Nagy responsabil pentru participarea României la Expo 2010, acest concept a fost selectat pe ideea că însăşi clădirea este un exponat.

Proiectarea, construirea şi în cazul în care va fi necesar demolarea pavilionului vor fi făcute de o firmă chineză, selectată de MAE prin licitaţie, în urma căreia a fost semnat un contract de 2,44 milioane de euro, a spus Ferdinand Nagy.

De asemenea, el a spus că a fost încheiat un contract cu firma Stage Expert pentru asigurarea şi întreţinerea echipamentelor multimedia, această companie realizând inclusiv filmul de prezentare a pavilionului românesc.

Restul banilor vor fi folosiţi pentru plata artiştilor, urmând să fie patru grupe cu câte 34 sau 36 de artişti.

Nagy a mai spus că fi organizate evenimente culturale zilnice la care au fost selectaţi să participe artişti din toate zonele ţării. Potrivit acestuia, prima grupă va fi prezentă la Shanghai săptămâna viitoare, fiind format din ansamblul Crişana şi fanfara Şavale.

De asemenea, Ferdinand Nagy a spus că din punct de vedere economic participarea României la Expo 2010 îşi propune să contribuie la creşterea nivelului relaţiilor economice şi comerciale cu China, urmând să fie organizate forumuri şi întâlniri bilaterale cu mediul de afaceri chinez.

De altfel, la 29 iulie, cu ocazia Zilei României, la Expo 2010 va fi organizat un forum economic destinat mediului de afaceri din toate domeniile şi la care va lua parte şi preşedintele Traian Băsescu.

Pavilionul României la Expo 2010 va găzdui şi un restaurant cu specific românesc, subsecretarul de stat spunând că aceasta este o bună ocazie de prezentare de vinuri româneşti, în condiţiile în care China prezintă un potenţial semnificativ pentru exportul de vinuri, dar şi de produse agroalimentare.

Ferdinand Nagy a dat exemplul unltimei expoziţii mondiale, organizată în Japonia, când au fost rezultate concrete care au constat în încheierea de contracte comerciale la faţa locului.

Întrebat în legătură cu suma alocată participării României la acest eveniment, Ferdinand Nagy a spuscă a existat un buget multianual de 27 milioane de lei, care a permis pe 2009 şi 2010 atât credite bugetare, cât şi credite de angajament.

Ferdinand Nagy le-a mulţumit atât actualului ministru de Externe, cât şi foştilor miniştri Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu pentru sprijinul dat în organizarea evenimentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici