Băsescu: Nerealizările CSM sunt notabile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România nu şi-a respectat, în principiu, angajamentele asumate în faţa UE privind Justiţia, menţionând că, în ultimul an, CSM a fost "departe" de a mai urmări obiectivul încetării monitorizării în acest domeniu.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nerealizările CSM sunt notabile

Băsescu: Nerealizările CSM sunt notabile

Întrebat dacă este de părere că România şi-a respectat, de la intrarea în Uniunea Europeană, angajamentele asumate, Băsescu a răspuns: "În principiu nu ne-am respectat angajamenetele în zona Justiţiei".

Şeful statului a adăugat că, în domeniul Justiţiei, România şi-a asumat multe angajamente, pe care nu le-a respectat fie prin unele decizii ale Parlamentului, fie prin activitatea CSM.

"Trebuie să observ că nu ne-am respectat angajamentele şi prin blocarea justiţiei de către Parlament, în cazul unor oameni politici, pe care nu-i condamna nimeni, trebuia doar să apară în faţa procurorilor şi, la fel de bine, puteau să lămurească lucrurile. Deci, pe de o parte, avem blocajul generat de Parlament, pe de altă parte, trebuie să o spun, în ultmiul an CSM a fost departe de a mai urmări obiectivul de încetare a monitorizării României pe justiţie", a spus el.

Preşedintele a apreciat de asemenea că "nerealizările CSM sunt notabile".

Totodată, el a arătat că Senatul a dat, totuşi, în unele cazuri, votul astfel încât anumiţi demnitari să ajungă în Justiţie, apreciind că, din acest punct de vedere, Camera Deputaţilor a fost "mai restrictivă".

Băsescu a ţinut să remarce, pe de altă parte, că Miron Mitrea a decis să treacă peste votul deputaţilor şi să-şi dea demisia din Parlament.

Întrebat ce consecinţe crede că va avea această situaţie legată de justiţie, Băsescu a răspuns că acest lucru se va vedea în luna ianuarie, amintind că în 8 decembrie începe procesul de reevaluare făcut de Comisia Europeană în perspectiva raportului intermediar pe Justiţie care va fi prezentat la începutul anului viitor.

Traian Băsescu a adăugat că, în întâlnirile cu preşedintele Comsiei Europene, precum şi în discuţiile cu diplomaţi europeni, a încercat să explice faptul că situaţia actuală a justiţiei din România nu este comparabilă cu cea de dinainte de 2004, având în vedere că trei miniştri au deja dosare în instanţă.

El a apreciat însă că atitudinea Parlamentului, pe ansamblu, a creat o imagine a prezenţei politicului în justiţie şi a dovedit o atitudine de blocare a justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici