Băsescu participanţilor la flashmob-ul de la Cotroceni: Nu renunţ la opinia privind Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu a mers, marţi seară, în mijlocul celor peste o sută de participanţi la flashmob-ul de la Cotroceni şi le-a spus acestora că nu renunţă la punctul său de vedere privind proiectul de la Roşia Montană, opinie care este bazată pe consultări cu specialişti.

880 afișări
Imaginea articolului Băsescu participanţilor la flashmob-ul de la Cotroceni: Nu renunţ la opinia privind Roşia Montană

Băsescu participanţilor la flashmob-ul de la Cotroceni: Nu renunţ la opinia privind Roşia Montană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Peste o sută de persoane s-au adunat marţi seară în faţa Palatului Cotroceni pentru a participa la un flashmob organizat în semn de protest faţă de poziţia preşedintelui Traian Băsescu faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

După câteva minute de la începutul protestului, preşedintele Băsescu a venit la manifestanţi, discutând cu aceştia aproape jumătate de oră.

Şeful statului le-a spus participanţilor că nu renunţă la punctul său de vedere privind proiectul de la Roşia Montană, el precizând că în acest moment i se pare soluţia cea mai bună.

Traian Băsescu le-a mai spus că, pentru a-şi forma opinia, a consultat specialişti, el invocând un raport al Ministerului Economiei.

Acţiunea iniţiată de o organizaţie ecologistă, după modelul cunoscut sub numele "flashmob", în care participanţii nu scandează lozinci, ar fi trebuit să dureze cinci minute.

La ora anunţată, în faţa porţii Palatului Cotroceni dinspre Bulevardul Geniului, s-au adunat peste 130 de persoane, atent supravegheate de forţele de ordine.
Participanţii au afişat cartonaşe, hârtii sau chiar pungi de culoare roşie în semn de protest faţă de poziţia exprimată de către Traian Băsescu în ceea ce priveşte proiectul de la Roşia Montană.

Pe câteva dintre hârtii era scris "Lingoule!".

După mai puţin de cinci minute, o parte dintre cei prezenţi au încercat să traverseze Bulevardul Geniului, pentru a ajunge pe trotuarul Palatului Cotroceni. În acel moment, câţiva dintre jandarmi au avertizat că acţiunea este ilegală, alţii au încercat să îi oprească pe participanţi, producându-se şi câteva busculade. De asemenea, întrucât manifestanţii traversaseră pe culoarea roşie a semaforului, au fost evitate în ultima clipă incidente rutiere cu maşinile care circulau regulamentar dinspre Podul Grozăveşti.

Busculadele dintre jandarmi şi protestatari au fost oprite de o persoană în civil care le-a spus forţelor de ordine să îi lase pe manifestanţi să îşi continue mişcarea.

Întrucat coloanele de maşini dinspre Podul Grozăveşti au fost, pentru puţin timp, oprite de un agent de circulaţie care, ulterior, le-a redat prioritatea, masa de manifestanţi a fost împărţită în două, unii aflându-se pe scuarul dintre cele două sensuri de mers, alţii pe troturarul sensului de mers Pod Grozăveşti-Bulevardul Geniului.

În acel moment, spre protestari a venit preşedintele Băsescu. El s-a oprit însă pe trotuarul opus Palatului Cotroceni, manifestanţii de pe scuarul dintre sensurile de mers încurcând circulaţia auto când au încercat să ajungă lângă preşedinte.

Băsescu a vorbit cu protestatarii timp de aproape o jumătate de oră, el fiind întrerupt de multe ori fie de câteva huiduieli, fie de întrebări adresate simultan, fie de strigăte de protest la adresa lui.

Preşedintele i-a asigurat pe manifestanţi că exploatarea de la Roşia Montană nu va afecta nici mediul, nici peisajul sau traseele turistice, nici vestigiile istorice.

El e precizat că a venit din respect pentru modalitatea civilizată a protestului, însă a fost intrerupt în mai multe rânduri de strigătele contestatarilor exploatării.

Băsescu a arătat că, deşi contractul a fost semnat în 1997, clasa politică "s-a făcut" că a dezbătut proiectul, dar nu a făcut nimic concret.

El a reluat beneficiile proiectului, referindu-se la locurile de muncă şi la sumele care ar putea fi obţinute de statul român, însă de cele mai multe ori a fost antrenat în replici acide cu unii dintre manifestanţi.

Unii dintre participanţi i-au reproşat că îşi bate joc de ţară, Băsescu răspunzând: "Să nu credeţi că mie îmi pasă mai puţin decât dumneavoastră. S-ar putea însă să avem înţelegeri diferite".

Alţi participanţi l-au întrebat pe preşedinte de ce i-a numit "bolşevici" pe oponenţii exploatării. "Vă rog să remarcaţi că eu până acum nu am intrat în declaraţii politice. Dacă dumneavoastră aveţi o suferinţă legată de USL, este altceva", a replicat el.

Un alt participant a întrebat de ce aurul de la Roşia Montană nu este exploatat de stat sau de ce nu sunt naţionalizate zăcămintele.

Preşedintele a răspuns că o naţionalizare ar fi o întoarcere la sistemul dărâmat în urmă cu 21 de ani, a menţionat că prin Constituţie există posibilitatea concesionării exploatării resurselor şi a adăugat că statul nu are mijloacele pentru a exploata de unul singur aurul de la Roşia Montană.

În timpul discuţiilor dintre preşedinte şi manifestanţii care erau în apropierea sa, unii dintre contestari au propus ca participanţii să plece.

"Să plecăm, nu ne înţelegem cu el, să îi întoarcem spatele, este cea mai bună formă de protest", "Rămâi cu cianura", "Cavou de aur", au spus unii dintre aceştia, deşi o parte dintre participanţi continuau să discute cu Traian Băsescu, el cerându-le date de contact şi cărţi de vizită, precizând că doreşte un dialog normal cu ei.

După ce a primit datele de contact ale principalilor organizatori, preşedintele a revenit în Palatul Cotroceni, el traversând la un moment dat Bulevardul Geniului pe culoarea roşie a semaforului, însă doar după ce l-a întrebat pe agentul de circulaţie din intersecţie dacă opreşte sau nu coloana de maşini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici