Băsescu: Politicieni care nu vor descentralizarea vor ca primarii să vină în genunchi la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat, sâmbătă, pe aleşii locali prezenţi la Neptun la întrunirea Asociaţiei Comunelor din România, să se lupte pentru descentralizare, în pofida celor care vor "controlul conştiinţei politice" a primarilor şi consilierilor locali.

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Politicieni care nu vor descentralizarea vor ca primarii să vină în genunchi la Bucureşti

Băsescu: Politicieni care nu vor descentralizarea vor ca primarii să vină în genunchi la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Băsescu a subliniat că sunt politicieni la nivel central care nu vor descentralizare şi ar vrea ca primarii să vină în genunchi la Bucureşti pentru bani.

Şeful statului a precizat că sunt multe ezitări la nivel central în privinţa descentralizării încă din 1990, iar în această guvernare s-a început ceva , dar lucurile s-au oprit.

"Veţi auzi pe foarte mulţi politicieni de la nivel central spunând că descentralziarea nu trebuie făcută pentru că primarii din mediul rural nu ştiu cum să gestioneze lucrurile ori chiar primari din mediul urban nu ştiu cum să gestioneze un spital sau o şcoală. Este o minciună", a spus Băsescu, care a precizat că descentralizarea nu se face pentru că se vrea "controlul conştiinţei politice" a primarilor şi consilierilor locali.

"Acesta este motivul. Vor să-l facă dependent pe primar, pe consilierii locali de mers în genunchi la politrucul de la Bucureşti, care să-i spună o sa-ţi dau sau n-o să-ţi dau, dar în ce partide eşti sau în ce firmă dai investiţiile", a declarat Băsescu.

El a spus că acesta este motivul principal din cazua căruia nu se face descentralizarea.

"Este strigător la cer până unde a ajuns ideea de a silui conştiinţele primarilor şi ale consilierilor locali, atunci când pe val se pune interesul de partid", a afirmat şeful statului.

Băsescu i-a îndemnat pe aleşii locali să se bată pentru descentrarlizare numită corect "autonomia comunităţilor".

"Ne ferim de autonomie pentru că ni s-a băgat în cap că descentralizarea o declară românii, iar autonomia o doresc ungurii. Este unul şi exact acelaşi lucru", a subliniat Băsescu.

Preşedintele a mai declarat că nicio altă formă de control al oamenilor politici nu este mai eficientă decât controlul comunităţii asupra primarului.

"De aceea, marile minciuni, marile poveşti, că primarii nu ştiu ce să facă cu banii ori că-i fură, sunt doar nişte motivaţii pentru a ţine sub control politic administraţşia locală", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici