Băsescu: Reducerile de posturi din educaţie vizează suplinitorii şi pensionarii

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.

27 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reducerile de posturi din educaţie vizează suplinitorii şi pensionarii

Băsescu: Reducerile de posturi din educaţie vizează suplinitorii şi pensionarii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nu e obligatoriu să se aştepte până la 15 septembrie. Astăzi s-a întâmplat un eveniment pentru sistemul de educaţie, despre care eu am vorbit în campanie, anume reforma sistemului de educaţie. Reducerea celor 15.000 posturi (n.r. din educaţie) nu este legată pur şi simplu de o reducere administrativă, ci decurge din sistemul de finanţare. S-au stabilit norme de cost pe elev, iar dascălii vor fi plătiţi din banii pe care îi încasează, salariile, sporurile şi indemnizaţiile. (...) Asta va obliga şcolile la comasare, va obliga la eliminarea nu a profesorilor titulari, ci a suplinitorilor. A suplinitorilor şi a celor care sunt pensionari şi au după pensie norme cu ora. Se va face eliminarea acestor categorii de dascăli. Unii şi-au făcut datoria faţă de sistemul de educaţie, să le dorim o pensie lungă şi sănătate, iar alţii nu sunt calificaţi, sunt suplinitori", a spus şeful statului.

El a mai spus că "titularii sunt 174.669, ceilalţi merg acasă".

De asemenea, şeful statului a apreciat că această reducere de personal din educaţie nu vizează şi reforma curiculară.

"Eu sper că anul şcolar 2010-2011 va începe în cu totul altă structură de învăţământ. De exemplu, copiii învaţă astăzi la liceu 13 materii, chiar 14 materii. Într-un sistem de educaţie reformat, numărul de materii trebuie să fie 6-7 materii pe an. Dacă se face şi reforma curiculară, există posibilitatea unei disponibilizări mai ample", a adăugat Băsescu.

El a mai spus că liderii sindicatelor sunt, alături de politicieni, "parte a prăbuşirii sistemului de educaţie", iar responsabilitatea acestora "este împărţită".

Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici