Băsescu: Se pare că unii primari aşa funcţionează, dacă primesc fisele în tonomat. Dragnea: Caracterizarea unor aleşi locali drept tonomate, o jignire exagerată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că insistă ca din bugetul Ministerului Dezvoltării să se ia fonduri pentru acoperirea majorării accizei la combustibil, pentru că aceşti bani sunt "electorali", iar mulţi primari funcţionează doar dacă primesc "fisele în tonomat".

253 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Se pare că unii primari aşa funcţionează, dacă primesc fisele în tonomat. Dragnea: Caracterizarea unor aleşi locali drept tonomate, o jignire exagerată

Băsescu: Se pare că unii primari aşa funcţionează, dacă primesc fisele în tonomat (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)

Dragnea: Caracterizarea unor aleşi locali ca şi tonomate este o jignire exagerată

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că proiectele locale despre care şeful statului spune că ar trebui finanţate din fonduri UE nu pot fi susţinute din bani europeni, el precizând, pe de altă parte, că este "o jignire exagerată" afirmaţia lui Traian Băsescu legată de primarii "tonomate".

Dragnea a comentat afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu legată de posibilitatea finanţării proiectelor care fac parte din programul de dezvoltare locală din fonduri europene şi nu din cele naţionale.

"Noi discutăm aici nu de proiecte noi, noi discutăm de a continua şi a finaliza investiţii începute în anii precedenţi, când într-adevăr se putea discuta de un exces de alocări financiare la acest minister. Deci repet, noi discutăm de proiecte care sunt finanţate din bugetul de stat şi din bugetele locale, nu de proiecte noi", a susţinut Dragnea.

Vicepremierul a menţionat că le-a solicitat atât primarilor, cât şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, să aibă proiecte pregătite pentru finanţare din fonduri europene.

"Suntem pregătiţi cu proiecte mature, pe care să le depunem imediat ce proiectul de parteneriat va fi semnat. Deci nu poate să pună ca şi sursă de finanţare a obiectivelor începute într-un mod haotic în anii trecuţi fondurile europene. Din fondurile UE vom finanţa proiectele care sunt pregătite a fi depuse şi sunt proiecte de investiţii noi", a mai susţinut Dragnea.

El a menţionat că "dimensiunea bugetului" ministerului pe care îl conduce este mică, deoarece sunt gestionate peste 4.000 de proiecte începute, aflate în diverse stadii de execuţie.

"Banii nu vor fi alocaţi pe criterii politice, îmi pare rău că tot insistă să spună lucrul ăsta şi este amplificat şi de difuzoarele de la PDL. Dimpotrivă, anul viitor vom închide cel puţin 2.000 de obiective de investiţii, adică le vom finaliza", a mai precizat vicepremierul.

Dragnea a fost întrebat cum vede declaraţia şefului statului care a susţinut că primarii sunt un fel de "tonomate care funcţionează cu fise" în anii electorali.

"Aici nu se face pe culori politice, ba dimpotrivă, cei care vor beneficia vor fi în primul rând primarii PDL, pentru că în anii precedenţi sumele au fost alocate cu prioritate către primarii PDL. Iar în ceea ce priveşte caracterizarea unor aleşi locali, care au în spate legitimitatea votului, ca şi tonomate, este o jignire după părerea mea exagerată", a spus vicepremierul.

El a susţinut că în finanţarea proiectelor gestionate de ministerul său anul viitor vor avea prioritate cele aflate într-un stadiu avansat de execuţie.

"De ce insist să se facă tăierile de la domnul Dragnea? Pentru că aceştia sunt bani electorali, destinaţi mobilizării primarilor, cărora să li se acorde sume de bani încă de la începutul anului, pentru a fi mobilizaţi pentru alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Se pare că mulţi primari numai aşa funcţionează, dacă primesc fisele în tonomat, altfel nu cântă la alegeri", a spus Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele a spus că discuţia cu premierul a fost "calmă şi civilizată" şi că mesajului lui Victor Ponta a fost "nouă ne-a dat poporul 70%, aşa că introducem taxa, ca să putem da bani lui Dragnea, să îi servească pe baroni, baroneţi şi baronaşi".

"Ei au spus «Nouă ne-a dat poporul 70%, aşa că noi introducem taxa, ca să putem da bani lui Dragnea, ca să îi servească pe baroni, baroneţi şi baronaşi»", a spus Băsescu despre întâlnirea cu premierul, la care au participat şi miniştrii DaDaniel Chiţoiui LiLiviu Voineaprecum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Cam asta despre discuţia de astăzi", a mai spus şeful statului, care nu a dorit să răspundă întrebărilor jurnaliştilor: "Ce să facem cu întrebările, când v-am reprodus tot ce era de reprodus aici?".

Preşedintele a ţinut să mai precizeze că "premierul a plecat cu o confuzie": "Noi nu am discutat astăzi despre buget, ci strict despre acciză. El a înţeles că am discutat despre buget. Nu".

Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas "inflexibil", respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.

Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de "inflexibilă", iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

"Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici