Băsescu: Unificarea regulilor de navigaţie, cheia realizării coridorului Rin-Main-Dunăre

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Constanţa, că o decizie politică de unficare a regulilor de navigaţie practicate de Comisiile Rinului şi Dunării este cheia problemei realizării coridorului de transport Rin-Main-Dunăre.

140 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Unificarea regulilor de navigaţie, cheia realizării coridorului Rin-Main-Dunăre

Băsescu: Unificarea regulilor de navigaţie, cheia realizării coridorului Rin-Main-Dunăre (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Trebuie să ne hotărâm să unificăm regulile de navigaţie. Avem o Comisie a Rinului şi o Comisie a Dunării, fiecare are propriile reguli. O decizie politică de unficare a celor două reguli de navigaţie e esenţială şi este cheia problemei", a spus Băsescu.

El a spus că în timp ce fluviul Rin are 700 de kilometri navigabili pe care se transportă anual 350 de milioane de tone de mărfuri, Dunărea are 2200 de kilometri navigabili, pe care se transportă doar 60-70 de milioane de tone anual.

Preşedintele Băsescu a menţionat că realizarea coridorului Rin-Main-Dunăre putea deveni şi o alternativă pentru mişcarea resurselor energetice.

El a subliniat că transportul fluvial ar putea deveni o alternativă pentru cel feroviar şi cel rutier, contribuind la scăderea poluării.

Băsescu a spus că, în perioada următoare, românii şi olandezii au datoria de a aduce în atenţia Comisiei Europene acest proiect legat de coridorul Rin-Main -Dunăre.

Preşedintele a ajuns, joi dimineaţă, în Portul Constanţa, unde participă, la bordul navei olandeze militare de transport "HNLMS Johan de Witt", la o conferinţă privind construirea coridorului logistic Constanţa - Rotterdam.

La conferinţa cu tema "Dezvoltarea Portuară. Construirea Coridorului Logistic Constanţa" este prezent şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Două nave din flota olandeză, dintre care una construită în România, se află până în 10 aprilie în Portul Constanţa, pentru a lua parte la un exerciţiu militar comun care se desfăşoară în Marea Neagră.

Cele două nave, HNLMS Johan de Witt - construită în România - şi HNLMS Rotterdam participă în această perioadă la exerciţiul "Cooperative Lion 2009".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici