Bătaie pe locurile de la ASE. Mii de candidaţi stau la coadă pentru a-şi depune dosarul, în prima zi de înscrieri

Înscrierile la Academia de Studii Economice, una dintre cele mai căutate universităţi din România, au început, miercuri, când mii de candidaţi au stat în rând câteva ore pentru a-şi depune dosarul. În acest an, ASE scoate la concurs peste 6.000 de locuri.

2065 afișări
Imaginea articolului Bătaie pe locurile de la ASE.  Mii de candidaţi stau la coadă pentru a-şi depune dosarul, în prima zi de înscrieri

Bătaie pe locurile de la ASE. Mii de candidaţi stau la coadă pentru a-şi depune dosarul, în prima zi de înscrieri

Mii de absolvenţi de liceu au venit încă de dimineaţă pentru a-şi depune dosarul la una dintre facultăţile Academiei de Studii Economice. Totuşi, conducerea instituţiei de învăţământ susţine că în acest an numărul candidaţilor din prima zi este mai mic decât anul trecut.

„În prima zi avem mai puţini, până în acest moment suntem la 2.100 de candidaţi înscrişi, probabil că până la sfârşitul zilei vom ajunge la 2500. (...) Cea mai mare concurenţă este la Cibernetică, Contabilitate, Relaţii Internaţionale. (...) Cibernetica este tentată, se cere pe piaţa muncii şi este bine plătită. Anul trecut la Cibernetică concurau trei studenţi pe un loc”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice.

Candidaţii înscrişi spun că au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a reuşi să depună dosarul mai repede. Viitorii studenţi spun că au ales facultăţi care să le ofere un viitor stabil.

„Vreau sa merg la Administrarea Afacerilor în Comerţ şi Turism. Am media 8,81 şi sper să obţin un loc la fără taxă. (...) Am ales ASE pentru că şi sora mea a învăţat aici, iar facultatea de Turism chiar îţi poate oferi un viitor stabil”, a spus o candidată venită din Târgovişte.

„La Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică vreau să intru, nu contează dacă la taxa sau buget. (...) Nu am emoţii, sunt de la 6 aici şi aştept în rând. Eu cred că este ceva de viitor, plus că îmi place şi matematica şi chiar mă descurc. Am venit cu mai mulţi colegi şi sper să fim cu toţii admişi. (..) Vreau la ASE pentru că este una dintre cele mai bune universităţi”, a spus un candidat venit din Prahova.

Unii candidaţi, pentru a avea mai multe şanse de a obţine un loc la fără taxă spun că vor depune dosarul la două facultăţi.

„La Facultatea de Limbi Moderne aplicate aş vrea sa intru sau, dacă nu, voi da la Resurse Umane că sunt mai multe locuri la buget. (...) Liceul l-am terminat anul trecut şi mi-am luat un an pauză. Am călătorit în acest timp, am fost în Israel şi Spania. Acum aş vrea să termin studiile şi să am o diplomă”, a spus o candidată.

Unii absolvenţii de liceu au fost însosiţi de părinţi sau fraţii mai mari, care însă se arată îngrijoraţi de viitorul acestora în România.

“Nu văd niciun viitor pentru tineri aici. L-am înscris la ASE ca opţiune însă, el vrea la Universitatea Politehnica. Dacă va avea o diploma aici îi va fi mai uşor să ajungă peste hotare unde are mai multe şanse, în România nu prea se poate dezvolta”, a spus mama unui candidat.

“Nu prea cred că tinerii au un viitor aici în România, însă îl încurajez să meargă la o facultate ca să aibă de unde porni. Dacă va câştiga o bursa în afară ar fi bine. El vrea sa facă Cibernetica şi să lucreze în IT la companii mari. (...) Poate să pornească din România şi după sa se mute în altă ţară unde vrea el şi sa aibă un salariu mai mare”, a adăugat mama unui alt candidat.

Înscrierile la Academia de Studii Economice pentru admiterea la programele universitare de licenţă la învăţământul cu frecvenţă au loc în perioada 11-14 iulie şi 16 iulie.

Academia de Studii Economice din Bucureşti anunţă, pe site-ul oficial al instituţiei, că scoate la concurs pentru admiterea la programele universitare de licenţă, la învăţământul cu frecvenţă - 2.860 de locuri la buget şi 3.089 de locuri la taxă şi 950 de locuri pentru învăţământul la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

Dintre locurile bugetate, 24 de locuri sunt destinate olimpicilor, 93 – absolvenţilor de licee din mediul rural, 27 - candidaţilor de etnie romă, iar 92 de locuri sunt alocate românilor de pretutindeni.

ASE oferă 24 de programe universitare de licenţă la învăţământul cu frecvenţă, care pot fi urmate în limbile română, engleză, franceză şi germană, şi 11 – pentru învăţământul la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

ASE pune la dispoziţia viitorilor studenţi peste 3.500 de burse de studiu şi sociale, peste 450 de burse pentru studii în străinătate, peste 5.000 de locuri în cămine, numeroase parteneriate pentru stagii şi practică la firme de top, 700.000 de volume în bibliotecă, spaţii moderne de învăţământ şi alte facilităţi de învăţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici