Bazac: Medicii israelieni nu aveau voie să lucreze în clinica Sabyc fără autorizaţia MS

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, joi, că medicii israelieni nu aveau voie să lucreze în centrul Sabyc fără aprobarea Ministerului Sănătăţii, iar aceştia nu au solicitat la minister un astfel de document.

33 afișări
Imaginea articolului Bazac: Medicii israelieni nu aveau voie să lucreze în clinica Sabyc fără autorizaţia MS

Bazac: Medicii israelieni nu aveau voie să lucreze în clinica Sabyc fără autorizaţia MS (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Niciun medic din afara graniţelor nu poate veni să lucreze în România fără aprobarea Ministerului Sănătăţii", a spus Bazac.

Ministrul a spus că materialul biologic care este stocat în centru va fi verificat împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT), pentru că tot conţinutul băncii în care se presupune că ar fi stocate ovule reprezintă probe în anchetă.

Bazac a arătat că nu poate preciza momentan dacă banca va fi mutată în altă unitate sau va rămâne în clinică, pentru că orice decizie în acest sens trebuie luată împreună cu DIICOT. Surse din cadrul DIICOT au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, anchetatorii aşteaptă de la MS set de instrucţiuni tehnice prin care să li se arate cum se pot muta aparatele medicale în scopul depozitări lor pentru cercetare.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că va verifica motivele pentru care Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a autorizat atât de târziu clinica, existând până în prezent doar câteva declaraţii în acest sens ale celor de la Agenţie.

"Nu ne îndoim de autorizaţia dată de ANT centrului, dar am vrea să ştim de ce acest document a fost eliberat atât de târziu", a adăugat Bazac.

Contactat telefonic, directorul ANT, Victor Zota, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu are cunoştinţă despre faptul că în respectiva clinică lucrau medici israelini şi că atunci când a autorizat unitatea sanitară, medicii români care activau acolo aveau documentele care să le ateste pregătirea în acest domeniu.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a spus, joi, că reprezentanţi ai ministerului, împreună cu anchetatori ai DIICOT, au mers la clinica Sabyc pentru identificarea echipamentelor folosite în prelevarea de ovule şi că se încearcă stabilirea conţinutului băncii în care se presupune că s-au stocat ovule.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici