Bazac: Vaccinul produs în România este de zece ori mai ieftin decât cel de import

Fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac a declarat că România a primit oferte de la producători externi pentru vaccinul AH1N1 de la jumătatea verii, dar numai rezervarea locului pe listă costa doi euro pentru fiecare doză cerută, iar Institutul Cantacuzino produce vaccinul cu 92 de eurocenţi pe doză.

51 afișări
Imaginea articolului Bazac: Vaccinul  produs în România este de zece ori mai ieftin decât cel de import

Bazac: Vaccinul produs în România este de zece ori mai ieftin decât cel de import (Imagine: Mediafax Foto)

Fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac a spus, luni seara, într-o emisiune la Realitatea TV, că ar fi putut exista în prezent stocul de vaccin AH1N1, pentru că România a primit oferte de la producători externi de la jumătatea verii, însă a subliniat că numai rezervarea locului pe lista acestora ar fi costat doi euro pentru fiecare doză.

Bazac a arătat că producerea vaccinului AH1N1 la Institutul Cantacuzino costă 92 de eurocenţi pe doză, faţă de 4,75 euro pentru o doză de la producători externi.

Mai mult, Bazac a adăugat că vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este de 15 mililitri, iar cel de la producătorii externi este de 7,5 mililitri, ceea ce înseamnă că erau necesare două doze de vaccin.

Astfel, fostul ministru al Sănătăţii a concluzionat că vaccinul produs în România este de aproximativ zece ori mai ieftin decât cel de la producătorii externi.

Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţionarea a un milion de doze de vaccin de la producători externi pentru că ar ajunge în România în primul trimestru din 2010, iar autorităţile ar fi avut nevoie de ele acum pentru imunizare, până la realizarea produsului autohton, a anunţat, luni, Adrian Streinu Cercel, după ce iniţial declarase că Ministerul Sănătăţii a trimis, vineri, cereri la patru producători agreaţi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) pentru un milion de doze de vaccin AH1N1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici