Bazac vrea ca poliţiştii să îi controleze pe angajaţii aflaţi în concediu de boală

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, vineri, că vrea să introducă, de anul viitor," modelul italian" în ceea ce priveşte angajaţii aflaţi în concedii de boală, adică poliţiştii să verifice dacă aceste persoane sunt într-adevăr bolnave "în cazul în care nu apar în evidenţa vreunui spital".

24 afișări
Imaginea articolului Bazac vrea ca poliţiştii să îi controleze pe angajaţii aflaţi în concediu de boală

Bazac vrea ca poliţiştii să îi controleze pe angajaţii aflaţi în concediu de boală (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)

Bazac a explicat că angajaţii aflaţi în concediu de boală trebuie să fie ori la spital, ori acasă, iar "modelul italian" presupune ca poliţiştii să verifice dacă persoanele respective sunt într-adevăr bolnave la domiciliu.

"Am de gând să fac un lucru extrem de clar privind concediile medicale, pentru că medicii care dau concedii medicale sunt în reţeaua Ministerului Sănătăţii. Cei cu dosare de pensionare pe caz de boală din păcate nu sunt sub jurisdicţia Ministerului Sănătăţii. Iar în legătură cu concediile medicale, care sunt în momentul acesta evaluate la peste un miliard de lei anual, bani pe care îi plătim din fondul asigurărilor de sănătate, cred că aici trebuie gândită o cu totul altă strategie. Din păcate sau din fericire am să folosesc «modelul italian», unde lucrurile sunt extrem de clare şi transparente", a spus Bazac.

Acesta a susţinut că persoanele aflate în concediu de boală sunt fie internate într-un spital - şi atunci apar în evidenţa unităţii medicale - fie sunt bolnave la domiciliu şi poliţia va verifica acest lucru.

"Dacă nu se află într-una din cele două situaţii, atunci probabil ceva este în neregulă cu el şi lucrul acesta va fi penalizat. Poliţia face aceste controale. Dacă este internat în spital, este în evidenţa unui spital. Dacă nu îl găseşte acasă (poliţistul - n.r.) în perioada concediului, se anulează concediul şi primeşte o amendă. Mecanismul acesta se va implementa şi în România", a adăugat Bazac.

Acesta nu a răspuns la întrebarea cum se va proceda dacă persoanele respective nu îi deschid uşa poliţistului trimis să verifice dacă sunt acasă.

Ministrul a admis că poliţiştii nu au bani nici să prindă infractorii, dar a spus că aceasta este situaţia de acum, în timp ce el vorbeşte de "un principiu general".

Potrivit ministrului Ion Bazac, "sistemul italian" urmează să fie implementat în România de la 1 ianuarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici