Bebeluş mort în ambulanţă, la scurt timp după naştere. Părinţii acuză medicii că au tergiversat transferul în Capitală

Procurorii fac investigaţii cu privire la moartea unui bebeluş într-o ambulanţă, nou-născutul fiind transportat de la Râmnicu Vâlcea către Spitalul Polizu din Capitală. Părinţii bebeluşului îi acuză pe medicii neonatologi vâlceni că nu şi-au făcut datoria în primele ore după naşterea copilului şi au tegiversat transferul acestuia la o clinică de specialitate din Capitală.

863 afișări
Imaginea articolului Bebeluş mort în ambulanţă, la scurt timp după naştere. Părinţii acuză medicii că au tergiversat transferul în Capitală

Bebeluş mort în ambulanţă, la scurt timp după naştere. Părinţii acuză medicii că au tergiversat transferul în Capitală (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Tatăl bebeluşului, Adelin Matei, a declarat că micuţul s-a născut în 10 noiembrie, la ora 12.55, la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, iar la puţin timp după naştere starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid din cauză că ar fi înghiţit secreţii şi nu s-a intervenit la timp.

"Soţia mea, Ana Maria Matei, în vârstă de 25 de ani, a născut un copil perfect sănătos. Este primul nostru copil, a avut 2,2 kilograme la naştere, 34 de săptămâni şi a venit pe lume prin cezariană deoarece soţiei i s-a rupt apa. Ulterior, bebeluşul s-a înecat, probabil cu lichid, nouă nu ni s-a spus nimic, acestea sunt bănuielile noastre, iar ulterior doamna doctor Elena Mesescu a luat copilul în braţe şi a ieşit cu el pe hol, palpându-l pe piept. E clar că acest copil avea probleme, intrase după părerea mea în apnee, adică era fără respiraţie. Am intrat în panică, mai ales că am văzut că doctorii nu au făcut nimic pentru copil şi numai asistentele au încercat câte ceva. Băieţelul meu nu mai respira şi avea o culoare rozalie", a declarat Adelin Matei.

Tatăl bebeluşului a mai precizat că imediat a solicitat aparatură medicală pentru resuscitarea copilului, dar medicul Elena Mesescu i-a transmis că unitatea spitalicească nu dispune de o astfel de aparatură, situaţie care ar fi fost infirmată de constatările lui ulterioare.

"Am înţeles că spitalul are o astfel de aparatură achiziţionată prin fonduri europene, dar nu am mai stat să aştept şi am sunat la 112, am sunat personal la Spitalul Polizu (n.r. - din Capitală) pentru a cere ajutorul medicilor. La Polizu, iniţial am fost respins verbal şi mi s-a solicitat la telefon să vină un cadru medical, iar între timp cu ei la telefon a vorbit doamna doctor Maria Bărăgănescu, şefa Secţiei Neonatologie, chemată de urgenţă de doamna doctor Mesescu. Am sunat şi la SMURD la Bucureşti în jurul orei 16.00 şi am solicitat un elicopter, dar mi s-a spus că timpul nefavorabil nu poate permite ridicarea aparatului de zbor de la sol", a afirmat Adelin Matei.

Acesta a adăugat că, în această situaţie, a solicitat o salvare de la Vâlcea şi că i s-a spus că va veni în 30 de minute, dar că nu este echipată corespunzător. Matei a spus că a acceptat această situaţie, cu o ambulanţă neechipată şi cu o asistentă care să facă intubare manuală, la pompiţă, în lipsa aparatelor.

"Am fost de acord aşa, pe propria răspundere, dar am fost refuzat de către medici şi iarăşi s-a pierdut timpul. Între timp, la ora 17.00, a plecat o salvare de la Craiova, care a ajuns în jurul orei 20:00, după aproape trei ore, iar ulterior a mai durat o oră şi jumătate până l-a stabilizat pe copil. Se punea problema să plecăm de la Vâlcea la Piteşti, unde ne aştepta o salvare trimisă de la Bucureşti pentru a-l prelua pe copil şi a-l transporta la Polizu. La 21.30 - 22.00 am plecat din Râmnicu Vâlcea, eu în maşina mea în spatele ambulanţei, iar în salvare era o asistentă care îi făcea intubare manuală. La un moment dat, pe Dealul Negru, ambulanţa a tras pe dreapta, iar şoferul a pus luminile pe avarie. Am intrat în ambulanţă şi am văzut că băieţelul meu a intrat în stop cardio-respirator, iar după 20 - 30 de minute a fost declarat decedat. Diagnosticul pe care îl am eu este pneupatie acută, băieţelul s-a înecat cu un lichid, iar în trei săptămâni - o lună va veni şi rezultatul necropsiei", a mai precizat Adelin Matei.

Familia bebeluşului a depus plângere la Parchetul Vâlcea şi la Colegiul Medicilor Vâlcea, reclamând neglijenţa cu care medicii au tratat copilul de la naştere până la urcarea acestuia în ambulanţă.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Vâlcea au confirmat, marţi, că a fost depusă o plângere de către familia Matei în care există acuzaţii la adresa cadrelor medicale.

"Avem o reclamaţie, iar din aceasta reiese că bebeluşul s-a născut sănătos, cu 2,2 kilograme greutate, iar ulterior a fost transportat cu o ambulanţă spre Spitalul Polizu, din Bucureşti, iar pe Dealul Negru în ambulanţă a decedat. Am înţeles, din cele reclamate, că după naştere starea băieţelului s-a deterirat şi a fost intubat, este vorba de o insuficienţă respiratorie, iar noi am început să facem verificări în acest caz pentru a vedea dacă s-au respectat procedurile medicale şi timpii de reacţie, pentru aceasta noi solicitând Maternităţii din Râmnicu Vâlcea să ne pună la dispoziţie toate actele necesare. După cum spun părinţii, cauza decesului este pneupatie acută", a declarat juristul Adrian Buşu, de la Colegiul Medicilor Vâlcea.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a fost constituită, marţi, o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la decesul unui nou născut, survenit în timp ce era transportat cu ambulanţa către Spitalul Polizu din Bucureşti, la scurt timp după naştere.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, precizează Biroul de presă al Ministerului Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici