BEC: Procesul electoral continuă la Voineşti, unde unul dintre candidaţi a murit

BEC a decis că procesul electoral continuă în localitatea Voineşti, din judeţul Iaşi, în care unul dintre candidaţii la Primărie, respectiv primarul în funcţie a murit, purtătorul de cuvânt al BEC precizând că nu există prevedere legală în baza căreia să fie oprită votarea.

16 afișări
Imaginea articolului BEC: Procesul electoral continuă la Voineşti, unde unul dintre candidaţi a murit

BEC: Procesul electoral continuă la Voineşti, unde unul dintre candidaţi a murit (Imagine: Mediafax Foto)

BEC a luat această decizie în urma sesizării Asociaţiei Pro Democraţia şi a celei depuse de PSD Voineşti, în care se cerea suspendarea procesului de vot în localitate.

"Am avut pe ordinea de zi o sesizare a Asociaţiei Pro Democraţia şi una a PSD Voineşti, care solicitau suspendarea procesului de vot în această circumscripţie electorală. BEC a analizat ambele solicitări, a analizat şi prevederile legale în vigoare. Procedura de vot va continua în Voineşti până la orele 21.00. Nu avem un text de lege în baza căruia să oprim procesul electoral", a anunţat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Întrebat dacă este normal ca oamenii să voteze un om decedat, el a subliniat că legea nu prevede o astfel de situaţie, astfel încât membrii BEC nu pot opri votarea şi că, în cazul în care candidatul care a murit va ieşi învingător, BEC "va constata atunci", iar în cazul în care contracandidatul aflat în viaţă va obţine mai multe voturi, atunci va fi validat în funcţia de primar.

Candidatul PSD la Primăria comunei Voineşti, din judeţul Iaşi, care a condus localitatea timp de 18 ani, a murit, duminică dimineaţă, din cauza unei boli grave de care suferea de mai multă vreme.

Neculai Ivaşcu, în vârstă de 58 de ani, era primarul în funcţie al comunei Voineşti din 1990, iar duminică dimineaţă a fost internat, în stare critică, la Clinica de Gastoenterologie a Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Medicii care l-au îngrijit au spus că acesta suferea de o afecţiune cronică a ficatului şi că, în pofida eforturilor de a-l stabiliza, primarul a decedat în jurul orei 9.00.

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean au spus că o astfel de situaţie nu a fost prevăzută în Legea electorală şi că au cerut Biroului Electoral Central lămuriri asupra măsurilor care trebuie luate în acest caz.

Primarul Neculai Ivaşcu se calificase în turul al doilea alături de candidatul PNL Gheorghe Dobreanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici