Berca: Utilizarea sumelor pentru calamităţi se face prin atribuire directă. Decizia e a comitetului judeţean

Utilizarea sumelor alocate de Guvern pentru eliminarea efectelor generate de calamităţi este realizată fără licitaţie, prin atribuire directă conform legii, iar decizia este luată în comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Internelor, Gabriel Berca.

491 afișări
Imaginea articolului Berca: Utilizarea sumelor pentru calamităţi se face prin atribuire directă. Decizia e a comitetului judeţean

Berca: Utilizarea sumelor pentru calamităţi se face prin atribuire directă. Decizia e a comitetului judeţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit ministrului, nu este nevoie de un act normativ care să prevadă acest fapt, pentru că legislaţia actuală este acoperitoare, iar decizia de a declara situaţie de urgenţă este la îndemâna administraţiei publice locale.

"Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă se întrunesc şi stabilesc localităţile afectate de diverse calamităţi, precum inundaţii sau, cum este în cazul nostru, înzăpeziri de acest gen, iar decizia comitetului este acoperitoare pentru a utiliza Ordonanţa 34, care are un alineat special ce prevede faptul că sumele care se acordă pentru înlăturarea efectelor calamităţilor nu mai trec prin procedura de licitaţie, ci prin încredinţare directă, priorităţile fiind stabilite de comitet. Deci, actuala situaţie decisă la nivelul unui comitet pentru situaţii de urgenţă la nivel judeţean este acoperitoare pentru a utiliza eventualele sume care pot veni din partea Guvernului pentru a ajutora sinistraţii", a spus Berca.

Ministrul Internelor a precizat că neînţelegerile apărute în judeţul Vrancea au drept cauză necunoaşterea legislaţiei, precum şi confuzia dintre stare de urgenţă, situaţie de urgenţă şi stare de alertă. De asemenea, el a spus că prefectul are calitatea de preşedinte al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, preşedintele consiliului judeţean are calitate de vicepreşedinte, iar decizia este luată în urma analizei făcută împreună cu toţi membrii acestui comitet.

"Noi, în comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă, am stabilit să se încheie procesul verbal pentru situaţii de urgenţă la nivel judeţean în care se nominalizează exact localităţile şi drumurile judeţene şi comunale afectate de zăpezi. Este foarte simplu, nu înţeleg ce este atât de complicat. Au făcut toate judeţele chestiunea asta şi s-a intervenit. Aşa vor face şi alte judeţe, Doamne fereşte, în alte situaţii şi este acoperitoare situaţia respectivă. Legea trebuie citită, despre asta vorbim", a mai spus Berca.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că cere şefului statului decretarea stării de urgenţă în zonele afectate de ninsori, menţionând că dacă acest lucru se va întâmpla, va propune, luni, în USL, precum şi parlamentarilor formaţiunii sale, să voteze, în Parlament decizia preşedintelui.

Vineri seara, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat că a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ, în condiţiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii, Oprişan cerând în mai multe rânduri instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă.

Situaţia de urgenţă a fost constatată după videoconferinţa pe care premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut-o cu prefecţii.

În cadrul videoconferinţei, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, a intervenit şi a prezentat situaţia în care se găsesc zeci de mii de oameni din judeţ în urma ninsorilor abundente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici