Berceanu cere instanţei să îi oblige pe liderii sindicali Metrorex la plata despăgubirilor

Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat, la Guvern, că va cere instanţei să îi oblige pe liderii sindicali de la Metrorex, responsabili pentru organizarea grevei generale, să plătească despăgubiri atât pentru pierderile înregistrate de companie în această perioadă, precum şi către călătorii cu abonament.

14 afișări
Imaginea articolului Berceanu cere instanţei să îi oblige pe liderii sindicali Metrorex la plata despăgubirilor

Berceanu cere instanţei să îi oblige pe responsabilii Metrorex pentru grevă la plata despăgubirilor (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

El a arătat, la întrebările presei, că pierderile înregistrate zilnic de Metrorex, în perioada de grevă, sunt estimate la 200-300.000 lei şi că, potrivit Legii 168/1999 privind soluţionarea conflictelor colective de muncă, persoanele responsabile pot fi obligate la plata unor despăgubiri.

Conform legii, în cazul în care dispune încetarea grevei ca fiind ilegală, instanţa, la cererea celor interesaţi, pot obliga persoanele vinovate de declanşarea grevei ilegale la plata unor despăgubiri.

Ministrul a precizat, la întrebarea jurnaliştilor, că răspunderea revine persoanelor care au organizat greva, nu tuturor angajaţilor Metrorex.

"Pentru călătorii care doresc să se alăture demersului nostru, justiţia va colecta cauzele. Aş fi fost mai bucuros dacă nu se ajungea aici, iar sute de bucureşteni nu erau puşi în situaţii penibile de a nu ajunge la serviciu şi a se înghesui în mijloacele de transport. Legea trebuie respectată şi nu negociată în contractele colective de muncă", a spus Berceanu.

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, că greva generală de la metrou este nelegală şi a dispus încetarea protestului, angajaţii Metrorex fiind obligaţi să îşi reia activitatea.

Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti în zece zile de la pronunţare.

Potrivit legii, după ce instanţa declară greva drept ilegală, angajaţii de la metrou sunt obligaţi să-şi reia activitatea fără a mai avea loc negocieri şi, implict, fără a mai obţine majorării salariale.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ioan Rădoi, a declarat, miercuri, că angajaţii Metrorex se vor supune deciziei instanţei şi de joi circulaţia la metrou va fi reluată normal.

El a mai spus însă că dacă în urma negocierilor nu se va ajunge la un acord, în două-trei săptămâni angajaţii de la metrou vor recurge din nou la grevă generală.

Angajaţii de la Metrorex au intrat, marţi, în grevă generală, pe termen nelimitat, cerând o majorare salarială de 20% şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat la 1 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici